7.7 C
София
вторник, февруари 27, 2024

Колко пари открадна Боби Перуката? Троши по €20 000 на вечер за шампанско, хайвер и мадами, притежава имоти в София, на морето и в Дубай

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

И уличните кучета знаят, че Боби Михайлов живее широко и харчи хилядарки с размаха на милионер. Говори се, че в чужбина хвърлял по 20 000 евро на вечер за шампанско, хайвер и мадами от най-луксозните. Отделно притежава скъпи имения в София, на морето и, според слуховете, в Дубай. Откъде пари за толкова разточителен начин на живот, пита „Уикенд“?

Оказва се, че футболът в България е „златната кокошка” за Боби и кликата му, независимо от посредствените си резултати.

Сметките сочат например, че само между 2009 и 2019 г. в БФС са постъпили 120 милиона лева. От тях 40 милиона от УЕФА и ФИФА, 30 милиона от тв-правата на националния отбор, 10 милиона от спонсори… Други 20 са влезли от двете футболни централи за построяването на базата на БФС и националния отбор в Бояна.

Високопоставен източник от футбола твърди, че най-голямата лапаница в този период паднала около националните отбори за мъже, жени, юноши и др. За тях били похарчени 50 милиона лева.

Проверка по рама

По документи парите са за пътувания, лагери, медицинско обслужване и др. Всичко това се осигурявало чрез приближени на Перуката фирми и доставчици, без конкурс. Сметките са дебели, а една част от парите се връщали обратно под масата. Отделно Боби си осигурявал подкрепа на всякакви нива, като водел на аванта важни личности на мачове в чужбина. Случвало се в чартъра да качат и някоя проститутка на разноски на футбола ни, кълнат се източници на „Уикенд”.

Друго перо за кражба било „Развитие на футбола”. Там във въпросния период били пръснати 13 милиона лева. Повечето заминали за „селекция, ученически игри, топки и екипировка”. Кога пък е било толкова масово раздаване на футболни топки? Имало протоколирани и значителни суми за плажен и уличен футбол. Отделно УЕФА изляла десетина милиона за децата и юношите. Къде и как са похарчени? По този въпрос БФС никога не е давал подробен отчет.

Покрай Перуката чудесно си „живучка” (по Софи Маринова) и Йордан Лечков. На неговия стадион в Сливен дълго време играеше юношеският национален отбор. Накрая от УЕФА го отрязаха, понеже няма осветление. Но на Лецата неговото не се губи, както ще стане ясно.

Други приходи Перукан има от базата в Бояна, която бе построена с 20 милиона лева по програми от ФИФА и УЕФА. Там например ресторантът се държи от синковеца му Ники Михайлов, който храни националните отбори, докато са там на лагер.

Цените хич не били евтини, но масрафът се плаща от БФС. На хранилка в базата бил и приближеният до Боби бизнесмен със съмнителна репутация Иван Динов, на когото дали да стопанисва част от базата. Говори се, че Динов натрупал огромни неплатени сметки за консумативи, които били платени от футболния съюз.

Друга сочна хапка били парите, които постъпват от УЕФА по програмата „Хеттрик”. За времето от 2020 до 2024 г. става въпрос за 14,1 милиона евро за най-различни харчове, в това число и много сладки суми. Така например за „оперативни разходи” всяка година са предвидени 800 000 евро, които се разпределят от Перуката.

Магазин за Акумулатори

По четвърт милион има за „младежки, женски, футзал и аматьорски турнири” и „система за клубно лицензиране”. Други 200 хилядарки в евро са за „ефективност и добро управление”, а 150 000 – за женския футбол.

100 000 евро годишно пък са осигурени за семинари на съдиите. Те се превеждат на Лечков в Сливен, където е въпросното обучение.

Съюзът си плаща като поп на плешунгера, който в същото време му е вицепрезидент. Сто хилядарки има треньорски обучения, а още толкова за „социална отговорност”. Съществуват и едни 50 000 евро за борба с черното тото и уредените мачове.

„Всички харчове формално подлежат на контрол от финансовата комисия на БФС. Тя обаче се назначава именно от Боби Михайлов. Кой и как да го контролира, като са все негови хора?”, разясни източник от футболния съюз.

Там още се коментира фактурата за кетъринга в мача България – Англия (0:6) от 2019 г. Според нея, във ВИП-ложата изяденото и изпитото излязло над 100 000 лева в рамките на 90 минути. Мълвата гласи още, че парите отишли в приближена на Боби фирма. Всеки от останалите в Изпълкома също цицал отнякъде. „Навързали са се като свински черва. Кой е луд да изтърве току-така кокала?”, възмущават се във футболните среди. 

Перуката се измъкна сух и от големия скандал за злоупотреби с държавни пари на обща стойност около 150 000 лева. Парите са част от 8 милиона държавни лева, които Бандата на Перуките получила от държавата за провеждането на европейското първенство за юноши през 2015 г. в Бургас.

При ревизията на харчовете инспекторатът се натъкнал на изумителна далавера. 300 000 лева държавни пари били изписани за наем и провеждане на футболни срещи на стадион „Черноморец” в Бургас. Перо по перо: толкова за осветление, толкова за стаи за съдиите и делегата, за помещение за допинг-контрол.

Тънката подробност е, че по това време въпросният стадион беше негоден не за мачове от европейско първенство, а дори за кварталното в Бургас. Трибуните например бяха целите в бурени. Отделно, че осветление там никога не е имало, за да се плаща. И мачове от европейското там не е имало. Само че никой не беше подведен под наказателна отговорност за злоупотреба в големи размери. Накрая случаят някак си се оказа заметен под килима…

Материалът Колко пари открадна Боби Перуката? Троши по €20 000 на вечер за шампанско, хайвер и мадами, притежава имоти в София, на морето и в Дубай е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ