България

Комисията на Сотир Цацаров осъдена за 250 бона, КПКОНПИ лапа 19 милиона на година за заплати

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Антикорупционната комисия КПКОНПИ, управлявана от Сотир Цацаров, е осъдена да плати над 250 000 лева като разноски по дело за конфискация, което е водила и загубила пред Софийския градски съд, показа проверка в деловодните регистри, видя Новините Днес.

Определението на Върховния касационен съд, с което осъждането за 251 950 лв. е станало окончателно е постановено в понеделник. Любопитното е, че комисията, ръководена от бившия главен прокурор и близък до ГЕРБ Сотир Цацаров, сама се е отказала да обжалва, пише „Сега”.


До тази развръзка се стига, след като през септември м.г. Софийският градски съд допълва решението си от 2012 г., с което отхвърля исковете на КПКОНПИ (по онова време комисията за конфискация) срещу Е.В., В.В., Ц.В. и Е.К.

Делото за конфискация срещу тях е заведено, защото през 2008 г. Е.В. е осъдена на година условно за укриване на 9800 лв. ДДС. Останалите трима ответници по делото за конфискация са нейни роднини.

Проверка по рама


След като жената е призната за виновна, комисията за конфискация започва проверка срещу нея и установява, че тя има имущество за над 2,3 млн. лв., за което липсват данни за законни източници и което подлежи на отнемане.

През 2012 г. съдът отхвърля иска на комисията, като приема за доказано, че приходите им надхвърлят разходите.


През м. г. Софийският градски съд осъжда КПКОНПИ да плати на Е.В. и В.В. общо 121 950 лв. за съдебни разноски, на Ц.В. – 80 000 лв., а на Е.К. – 50 000. Комисията обжалва определението за разноските пред апелативния съд, но през май т.г. той го потвърждава. Така казусът стига до Върховния касационен съд.

Висшата инстанция обаче приема, че жалбата на КПКОНПИ, подадена чрез гл. инспектор Г. П., е просрочена и затова трябва да бъде оставена без разглеждане.

Магистратите обясняват, че апелативният съд се е произнесъл на 19 май и в определението му изрично е записано, че срокът за обжалване е едноседмичен. Този срок е изтекъл на 26 май, а жалбата на КПКОНПИ е депозирана на 28 май, обясняват върховните съдии.

В годишните доклади на КПКОНПИ няма данни за разноските, които комисията е осъждана да плаща, а те не са малки, защото и делата, които води в общия случай са за големи суми.

Магазин за Акумулатори

Годишният бюджет на КПКОНПИ е около 19 млн. лв., които отиват предимно за персонал.

 

Материалът Комисията на Сотир Цацаров осъдена за 250 бона, КПКОНПИ лапа 19 милиона на година за заплати е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти
Back to top button