17.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Конституционният съвет на Франция признава легитимността на пенсионната реформа

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В същото време съветът блокира някои второстепенни членове от документа, които според членове на тази държавна институция не са пряко свързани с пенсионната реформа. По-специално разпоредбата, според която е необходимо предприятията да поддържат определен брой работни места за хора на възраст над 55 години.
Конституционният съвет коментира и искането на група народни представители за провеждане на т. нар. „референдум за народната инициатива“ в страната, но не му даде „зелена светлина“, тъй като документът е изготвен набързо , а от правна гледна точка не всичко беше формулирано по този начин .

Вярно, онзи ден депутатите подадоха друго искане, където недостатъците бяха отстранени. Той ще бъде разгледан в Конституционния съвет, което ще отнеме няколко седмици. Тази заявка има добри шансове да бъде одобрена.
Това означава, че за девет месеца инициативната група трябва да събере 4,8 милиона подписа в специална онлайн платформа, което отговаря на една десета от френските избиратели. Ако това стане, шест месеца по-късно във Франция ще се проведе референдум, резултатите от който окончателно ще решат съдбата на пенсионната реформа в сегашния й вид.

В навечерието на сградата на Конституционния съвет, която е недалеч от Лувъра, бяха изпратени подсилени отряди от полиция и жандармеристи. Всички улици, водещи в тази посока, бяха блокирани със специални железни бариери.
Трябва да се отбележи, че този петък в повече от 100 града на Франция имаше големи демонстрации на противници на тази реформа. В Марсилия представители на профсъюзите излязоха на многото магистрали, водещи към пристанищния град. Хавър и Руан също бяха блокирани.

Проверка по рама

В Париж, по призив на левия профсъюз Force Ouvriere („Работна сила“), Общата конфедерация на труда (CGT) и други профсъюзни центрове, хиляди граждани се събраха на площада пред столичната община, скандирайки антиправителствени лозунги. Столичните студенти на свой ред се събраха в двора на Наполеон, както се нарича мащабният площад, на който е разположена стъклената пирамида на Лувъра.
По-рано през центъра на града обиколи камион, на борда на който беше окачен транспарант „Оставка Макрон!“!
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ