22.8 C
София
събота, май 18, 2024

Кореспондентът на RG Владимир Снегирев посети Прага, където някога е живял и работил дълго време. Много неща се промениха

ПРОЧЕТИ СЪЩО

– Бирен тур от Лондон – тъжно отговори служителят на летището на моя озадачен въпрос.

Минерална вода от местен разлив

Това се случи в навечерието на „дългия уикенд“, а за Прага това винаги означава нашествие на брутални момчета от цяла Европа, които наводняват всички централни хотели, а след това се местят от едно питейно заведение в друго, крещят песни през нощта и обилно напояват стените на местните къщи с отпадъчни продукти.

Преди, когато Великобритания беше член на Европейския съюз, пътниците от Лондон се приемаха на терминал номер две, където няма паспортен контрол за „своите“. Сега тези англичани, в очакване на бирени приключения, трябва да изнемогват в общите опашки и в терминала, който обслужва полети извън Шенгенската зона.

Както в предковид времена, всички места в хотелите на чешката столица бяха разпродадени в тези първи дни на май. Всичко! Тук няма преувеличение, тъй като аз самият станах жертва на това вълнение, когато напразно се опитах да се установя първо чрез Booking.com, после чрез връзките си в Прага, след това, плюейки на всичко, като лично обиколих дузина ханове, където имах преди това намери подслон без проблеми.

И самите чехи, възползвайки се от тридневна ваканция, също отидоха да пътуват – някои в популярни курорти, други в планината. Удивително нещо, но дори в Карлови Вари и Марианске Лазне, които преди бяха място на почти изключително небедни чужденци, тези дни всички хотели бяха пълни до краен предел.

Проверка по рама

Тук явно е повлиял и фактът, че след наскоро отменените ковид ограничения хората, сякаш събудени, ентусиазирано се втурнаха да наваксват.

Що се отнася до скъпите курорти, трябва да се признае, че слуховете за преждевременната им смърт поради липсата на руснаци са силно преувеличени. Цените там все още са високи, но местните бавно овладяват ниша, която беше празна, но отказват лечение – и това беше основният „трик“ – за икономия. Хотел Pupp в Карлови Вари – същият, в който са отсядали короновани глави и съветски партийни лидери – сега, въпреки че високият сезон още не е настъпил, е пълен на сто процента.

Моят познат, собственик на бутиков хотел в курортното градче Марианске Лазне, също потри доволно ръце на срещата: работата върви добре, идват и германци, и местни, през уикендите всички стаи са разпродадени.

Цената на бирата скочи с една трета. И нито един стол под министрите не залитна

Действията на властите, които похарчиха много пари и усилия, за да променят имиджа на скъпите курорти, имаха ефект: сега прекарването на няколко дни там се счита за статут и престиж за чехите. Така си отиват – с деца, домашни, кучета. Лека полека свикват с минералната вода, която, както знаете, има лечебни свойства.

След утаяване на пяната

А столицата, очевидно, се е възстановила напълно от последствията от ограниченията, които бяха в сила по време на пандемията. Много туристи от цял ​​свят, хаос на Стария градски площад и Карловия мост, безкраен поток от посетители на Пражкия замък.

Магазин за Акумулатори

Бирата, както винаги, тече като вода, консумацията й почти доближи рекордните 144 литра годишно на човек.

На Карловия мост, както обикновено, има много хора. И туристите, и местните. Снимка: РИА Новости

Въпреки че само едно посещение в кръчмата лично мен ме хвърли ако не в шок, то в голяма изненада. Това се случило в момента, в който настъпил моментът на разплатата за пиенето на „Праздра“. Оказа се, че сега голяма халба бира струва не както преди – 45 крони, а точно с 15 крони повече. Добре си спомних един цитат от чешки класик, чиято същност се свежда до следното: правителство, което се осмели да вдигне цената на бирата дори с една крона, неизбежно ще падне. И тогава цената скочи с една трета! И нито един стол под министрите не залитна.

Какво става?

Бирата е само звено в инфлационния процес, който е засегнал различни аспекти от местния живот. Поскъпна буквално всичко – бензин, ток, хранителни стоки, пътуване с градски транспорт, посещаемост на културни събития, имоти, облекло… И ето какво е интересното – няма ясни обяснения от правителството.

Всичко започна преди две години, когато цените на тока рязко скочиха. Тук трябва да припомним, че Чешката република винаги е била считана за доста просперираща страна в това отношение: две нейни атомни електроцентрали плюс няколко въглищни централи плюс така наречените възобновяеми енергийни източници. Злите езици отписаха поскъпването на интригите на всевъзможни посредници и спекуланти, включително и окопали се във високите постове на ръководството на ЕС.

След това – разбираеми проблеми с газа, но незнайно защо те се оказаха най-катастрофални за чехите, поскъпването за домакинствата достигна 231%! Точно 10 пъти повече от съседна Полша! Вярно, премиерът Петр Фиала увери съгражданите си, че това са, според тях, гримаси на евростатистиката, но всъщност ситуацията не е толкова лоша. Но тези думи изобщо не утешиха чехите и през април те излязоха на голяма антиправителствена демонстрация.

Чаша „Крушовице“ за 29 крони? Но имаше едно време такова нещо. Снимка: Владимир Снегирев

В разговори с мен много експерти от стари познати потвърдиха, че рейтингът на кабинета на министрите е нисък както винаги, а някои прогнозираха спада му още преди парламентарните избори догодина. Както впрочем вече се случи в съседна Словакия.

Чехите имат много претенции към чиновниците си. Местната демокрация е така устроена, че често на власт идват напълно некомпетентни хора – на различните й нива, от което страда както общинската икономика, така и държавата като цяло.

Кнедли с английски акцент

Разбира се, в това не много дълго пътуване из градовете на Чешката република не можах да попитам как живеят руснаците сега – тези, които имат бизнес тук, учат или купуват къща?

Външно изглежда нищо не се е променило. Руската реч звучи навсякъде – по улиците, в градския транспорт, ресторантите. На битово ниво не усетих коси погледи или прояви на враждебност.

В един скромен хотел във Виногради, където в крайна сметка се настаних, бях топло посрещнат на рецепцията от млад мъж с рядко име Методий – той е студент във Физическия факултет на Карловия университет, готви се да защити дипломата си и в в същото време работи на непълен работен ден в хотелиерския бизнес. Според него потомъкът на кубанските казаци не изпитва никаква вражда от страна на преподаватели или съученици, през есента, след като получи диплома, той ще отиде да работи в голяма компания, която се занимава с нови технологии.

Тук трябва да се уточни, че няколко хиляди студенти от Руската федерация и други страни от ОНД учат в университетите в Прага и Бърно.

В Карлови Вари намерих стар познат, Сергей Ч., за когото писах в един вестник преди около осем години. Той стана известен с факта, че след като се премести тук от Урал, той отвори собствена пивоварна в Чешката република и дори спечели главните награди на състезание сред местните пивовари. Сега Сережа премина от производство към продажби, отвори бирен бар, където предлага на клиентите 15 вида наливна напитка и 1,5 хиляди вида бутилирана бира.

„Получаваме много искания и от Русия“, каза той. – Логистиката обаче стана много скъпа. Преди камион с бира до Москва струваше три хиляди евро, а сега стига до девет.

Някои туристи дори не се занимават с хотел. Пих – спах – пак пих … Снимка: Владимир Снегирев

На 9 май отидох с приятел във винен бар, където сладко синеоко момиче изпълни популярни джаз хитове. Чувайки руската реч, Маша (тя се оказа беларускиня) каза в микрофона, че сега ще има специален номер и ни изпя „Ден на победата“.

Да, на битово ниво всичко изглежда както преди, но не може да се каже същото за отношението към руснаците от страна на различни държавни институции и подчинени им структури, например финансови.

Някои банки отказват да разширят оперативната си дейност на клиенти с руско гражданство и предупреждават за възможно закриване на сметки.

Моят приятел Михаил Н., който от много години живее в Европа, има статут на постоянно пребиваване и се занимава с превоз на стоки, се оплака, че когато искал да купи друг камион за фирмата, продавачът, въпреки авансовото плащане, отказано: продажба“.

Вярно, този Михаил също не се оказа копеле, той заплаши продавача със съд за такава явна дискриминация и в резултат на това сделката се осъществи. Но има много такива примери.

Преди това в големите градове често имаше табели на руски: магазини с кнедли, кукли, ресторанти с руска кухня. Сега ги облизаха като кравешки език. Не, можете, разбира се, да си купите кнедли, херинга, семки и черен хляб, но в заведения с местни или международни имена. Недалеч от къщата, в която някога живеех, работейки като пражки кореспондент на RG, ​​имаше скромен магазин под табелата „Лястовица“. Минавам – сега е Mix Shop Vlastovka. Въпреки че стоките са същите.

Искаш ли газ?

Специален разговор за състоянието на чешко-руските търговско-икономически отношения. Между другото, миналата година те навършиха точно 100 години и в тази връзка смесената търговско-стопанска камара подготвяше редица големи акции, включително съвместни фестивали, изложби, обмен на делегации. Уви, по добре известни причини всички планове трябваше да бъдат ограничени в последния момент.

Наталия С., която ми каза за това, която от много години се занимава с маркетингова подкрепа за съвместни икономически и културни проекти, сега е принудена да остави настрана предишните си притеснения и за да оцелее, тя се опитва в ресторантьорския бизнес . Тя е наела стая в квартал Виногради в Прага, намерила е добър готвач и се надява, че боршът и джобът й ще успеят. И вярва в завръщането на „доброто старо време“.

Не може да се каже, че чешката икономика беше силно зависима от Русия, но в някои сегменти взаимното присъствие беше забележимо. И двете местни атомни електроцентрали са построени от съветски специалисти в миналото, а след това са били обслужвани с активното участие на Росатом. Значителна част от газа дойде тук от изток. Автомобилният концерн „Шкода“ беше прилично обвързан с руския пазар. Тук успешно работи дъщерно дружество на Сбербанк, а чешката банкова система беше представена от голяма институция в Москва. Чешката бира се радваше на постоянен интерес в нашите питейни заведения, а забележителностите на древните чешки градове винаги са привличали туристи от Русия. Да не говорим за традиционното и целогодишно търсене на наши граждани за лечение в Карлови Вари.

Сега ситуацията изглежда доста тъжна. Така, според резултатите от миналата година, нивото на чешкия износ за Русия стана най-ниското за последните десет години. „Войната на санкциите“ повлия. Но, колкото и да е странно, данните за вноса от Русия, според статистиката, надминаха всички предишни рекорди. На думи чехите решително се отказаха от енергийните ни ресурси, но практиката показва друго: нефтът и газта се купуваха почти в същите количества, а като се вземе предвид поскъпването, тази цифра достигна почти десет милиарда долара.

Здравите чешки политици и икономисти са наясно, че в този свят не може без взаимни търговски връзки.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ