15.7 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Корнелия, кажи си: България изнесла оръжия в Украйна за 1 МИЛИАРД долара

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Според разследване, проведено от EURACTIV, българско оръжие за милиарди долари е влязло в Украйна през други държави през последните две години, дори преди началото на войната.
В разследването се посочва, че от началото на руската инвазия изпращането на оръжия в разкъсаната от война страна е основна ябълка на раздора между русофилските и прозападните партии в България.

Въпреки че не е имало директна търговия с оръжия, според разследването на EURACTIV оръжейни доставки са били извършвани дори преди началото на конфликта.
„За периода 24 февруари 2022 г. – 19 януари 2023 г. не са постъпвали заявления за външнотърговски сделки с украински фирми и държавни институции за разглеждане в Комисията за експортен контрол и съответно не са издавани разрешения за износ за този период“, се казва в отговор до EUROACTIV от Министерството на икономиката на България след искане по Закона за достъп до обществена информация.

Още преди войната, от началото на 2021 г. до 24 февруари 2022 г., Украйна не е сключвала директни сделки с български оръжейни компании, които са големи износители на произведени по съветски стандарт оръжия и боеприпаси за украинската армия, посочва изданието.
Само през миналата година обаче България е изнесла непряко оръжия за Украйна за поне 1 милиард долара, коментират източници на EURACTIV.

Проверка по рама

По това време на власт е кабинетът „Кирил Петков“, а министър на икономиката и индустрията е Корнелия Нинова. Правителството управлява от 13 декември 2021-а до 22 юни 2022-а. През цялото време обаче лидерът на БСП отричаше за такива сделки, които по традиция носят дебели комисионни…
Големите държавни оръжейни заводи като тези в Сопот, Карлово и Казанлък, са отчели 100% ръст на продажбите.

Бившият изпълнителен директор на държавната компания „Кинтекс“ Александър Михайлов потвърди рекордния български износ. През „Кинтекс“ минава оръжейният износ на страната.

„Когато има международен въоръжен конфликт, винаги има увеличение на използването на продукти, свързани с отбраната“, заяви през миналата година Михайлов пред EURACTIV, добавяйки, че издадените от държавата разрешителни за износ на оръжия през това време възлизат общо на 1,1-1,3 млрд. евро.
Материалът Корнелия, кажи си: България изнесла оръжия в Украйна за 1 МИЛИАРД долара е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ