8 C
София
събота, април 20, 2024

Корнелия Нинова гони военните от властта с рамо от Копейкин

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Точно за 15 минути пленумът на БСП, уверяват ни присъствали на него, дал зелена светлина в сряда на Корнелия Нинова за лидерски срещи и преговори за съставяне на правителство. Дотук се стигна след като предложения от ГЕРБ кабинет не беше подкрепен, а „Продължаваме Промяната” върнаха празна папка на президента, пише „Уикенд“.

От левицата много бързо решили да дадат мандат на Нинова за преговори с парламентарно представените сили. „Така наречената вътрешна опозиция, която иначе се прави на много остра, сега гузно мълча – обясняват източниците ни. – Дума не обелиха и при гласуването едва 4-ма бяха против.”

Крайно време е да се сложи точка на управлението на военните – тази идея, без да е гласно формулирана, обединила пленума на БСП. Затова и на Нинова задачата щяла да бъде ясна – да зададе най-важния въпрос на партиите в парламента –какво избират: правителство или избори. „От две години насам май сме президентска, а не парламентарна република” – смеят се източниците ни.

Те подчертават, че сега за правителство ще да разчитат не само на ГЕРБ, ДПС и „Български възход”. Вече били убедени, че ще получат и подкрепа от „Възраждане”. Може би не от всички депутати на Костадин Костадинов, но социалистите разчитали на силното влияние на икономическия екип на партията. „Вижданията ни са много близки – уточняват запознати. – Това са наши кадри, не само свързани с БСП, но и хора, с които се знаем и сме работили заедно още от годините на БКП.”

Проверка по рама

Най-известното лице от т.нар. икономически екип на „Възраждане”, разбира се, е Виктор Папазов. Той е икономически съветник към парламентарната група на партията. Иначе носи всички белези на избраните за честните частници в годините на прехода.

В далечната 1991 г. Папазов основава Българска фондова борса, създател е и на Централен дeпозитар АД. Той, разбира се, е и сред най-твърдите противници на еврото, понеже според него ако се приеме общоевропейската валута това щяло да означава „отказ от последния остатък от национален суверенитет”.

Папазов е и сред онези, които вещаят, че ако се разделим с лева, ще ни затиснат непосилни цени и всякакви други ужаси, като в Гърция, която според него си била разпродала летищата и пристанищата. Само дето можем да си мечтаем да сме като Гърция! Както е известно, в момента активисти на проруската формация сноват по спирките на градски транспорт и причакват гражданите, въоръжени с папки и химикалки, като настойчиво зоват народа да се разписва за някакъв референдум срещу приемането на еврото.

Папазов, да припомним, апелира и да си оправим отношенията с Русия, да си върнем нейния газ, понеже иначе ще умрем от глад и студ. Това, разбира се, не се случи, но няма пречка негови протежета депутати да ударят едно рамо на БСП, която също има официално проруски виждания по ред въпроси.

Източниците ни от Столетницата отбелязват още, че мълвата, според която БСП ще издигне отново кандидатурата на невролога проф. Никола Габровски за премиер, е партенка. Привържениците на този вариант разчитали, че така ще получат подкрепа от ГЕРБ.

Професорът беше кандидатът на партията на Бойко Борисов за министър-председател, но точно БСП гласуваха против него. Затова сега е абсурдно и доста нахално да заложат точно на него.

Магазин за Акумулатори

Според източниците на „Уикенд“ конкретни имена на премиер и министри ще се обсъждат евентуално чак в самия край на седмицата, тоест след като започнат разговорите с другите парламентарно представени формации.

Материалът <strong>Корнелия Нинова гони </strong><strong>военните от властта с рамо от Копейкин</strong><strong></strong> е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ