17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

КОЩУНСТВО: Лекари саботират експертизата на кланата Дебора

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Целият екип от съдебни лекари, които трябваше да изготвят новата петорна експертиза по случая с насилието спрямо 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, си е направил самоотвод, съобщи прокуратурата.
На 31 юли съдебните медици – вещи лица, на които е било възложено изготвянето на експертизата, са депозирали отвод по досъдебното производство. Така нов състав от съдебни медици в друг съдебен район ще изготви на петорната експертиза. Не е ясна причината за самоотвода на съдебни лекари, но на практика по този начин се блокира бързото решаване на делото.

С постановление на наблюдаващия прокурор по делото е назначена и комплексна психолого-психиатрична експертиза на пострадалото момиче.
Главният координатор на Експертния съвет по съдебна медицина към здравно министерство доц. Александър Апостолов заяви днес, че застава зад колегата си, който е определил, че 18-годишната Дебора от Стара Загора е получила „лека телесна повреда“. „Съдебният лекар в Стара Загора си е свършил на онзи етап на провеждане на изследването добре работата. Съдебно-медицинската експертиза често не е едномоментен акт, тя може да бъде разширявана, допълвана“, коментира Апостолов.

Според него пропускът е извършването на бързо разследване, незавършен и непълен процес на разследване. „Тъй като случаят като травматични увреждания не е лек и от съдебно-медицинска гледна точка. Не може да очакваме колегата при несъбрана изцяло медицинска документация и данни, които са му необходими да документира убедено заключение – да чакаме от него категоричен отговор“, добави той.
„Сега“ припомня, че съдебния лекар от Окръжна болница в Стара Загора, квалифицирал телесната повреда на 18-годишното момиче с 400 шева като „лека“, беше временно отстранен.

Проверка по рама

„Целта на действията, които предприех с решението си е, органите, които извършват досъдебното разследване и оценката на нанесените щети на потърпевшата, да се проведат в една реална и спокойна среда“, заяви  изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ проф. Йовчо Йовчев за отстраненият лекар.
Материалът КОЩУНСТВО: Лекари саботират експертизата на кланата Дебора е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ