24.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Коя държава е родината на кафето?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Има над деветдесет различни вида кафеени дървета. Всеки плод съдържа определено количество кофеин. Но само два вида от това растение имат плодове, които могат да се използват за приготвяне на напитката.

Всеки любител на кафето иска да знае коя държава е родината на кафето. Ще ви разкажем съществуващите легенди за произхода на кафето. Зърната кафе се характеризират с арабско и конгоанско дърво. Модерната версия на кафето започва да се приготвя преди няколкостотин години. Тази мода идва в Европа от Арабския полуостров, където ароматната напитка е приготвена за първи път.

Коя държава е родината на кафето?

Етиопия се смята за родината на кафето. Именно там растяло диворастящо кафеено дърво, чиито плодове били изядени от местните жители, за да създадат ободряващ ефект. Всички съществуващи сортове кафе арабика произлизат от това диво арабско кафеено дърво.

Конгоанският вариант на растението става популярен много по-късно. Открит е в края на деветнадесети век в Южна Африка. Всички съвременни сортове Робуста произлизат от този сорт растение.

Има няколко красиви легенди, които разказват за това кой пръв се е сетил да направи напитка от зърната. Всеки от тях е интересен по свой начин.

Проверка по рама

Лекар разкри кой НЕ трябва да пие кафе в жегата

Първата история разказва, че обикновен овчар Калдим забелязал, че козите му са по-активни, ако ядат плодовете на кафееното дърво. След това той реши да изпробва ефекта им върху себе си. След като се опитал да изяде няколко плода и листа от растението, той изпитал прилив на сила и жизненост. Той разказал на приятелите си за впечатленията си.

С течение на времето тази информация достигнала до монасите, които търсели средство за преодоляване на съня. Те решили да се възползват от откритието на Калдима и започнали да приготвят специални отвари от листата на растението и тинктури отзър ната му. След употребатаму не им се доспивало.

Втората легенда е свързана с Йемен. Според нея първите плантации за кафе са възникнали в провинция Кафа близо до град Мока, така че продуктът е наречен „Мока“. В арабската среда напитката бързо придоби популярност. На Арабския полуостров били открити много кафенета. В тези заведения човек може не само да пие ободряващо кафе, но и да се забавлява добре. Много жители, които били в кафенетата, прескочили молитвите. Това доверо до забрана за пиене на напитката. За нарушението му любител на кафето бил пъхнат в чувал за боб и хвърлен в морето. Но след известно време тази забрана била отменена и традицията за пиене на тази напитка била възродена отново.

От векове кафееното дърво се отглежда само в земите на Йемен, където се намира и родното място на кафето. Страната направила огромни печалби от търговията със сушени плодове, използвани за направата на напитката. Имало закон, забраняващ износа на семена извън щата. След известно време обаче един търговец успял да направи това с измама. От този момент нататък кафето започва своето триумфално шествие по света.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ