2.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

КУРИОЗ: Бай Тошо – първият независим депутат

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Навръх студентския празник 8 декември 1989 г. Тодор Живков е освободен като член на ЦК и благодарността към него е отменена. На 13 декември той е изключен от БКП заедно с дясната си ръка Милко Балев.
Всъщност 78-годишният по това време бивш комунистически диктатор става първият независим депутат в България след промените. Народното събрание гласува прекратяване на мандата му на 14 декември, пише „Уикенд“.

Заедно с Тато от НС и Държавния съвет изхвърчат 10 негови придворни, сред които Дража Вълчева, Пенчо Кубански, Начо Папазов, Владимир Бонев и акад. Ангел Балевски.
Полковник нарежда на генерал спешно да унищожи досиетата

На 15 януари 1990 г. берлинчани окупират и поставят под свой контрол централата на Министерството на Държавна сигурност (Щази) в Източен Берлин, след като над сградата започват да се вият облаци дим от изгорени досиетата. ДС е силно изплашена.
На 18 януари 1990 г. началникът на Областното управление на МВР-ДС в Хасково полк. Красимир Саманджиев, който е награден с орден „НРБ” III степен за участието му във „възродителния процес“ и става първият шеф на новата Национална служба за защита на конституцията,  изпраща спешна секретна телеграма до ген. Семерджиев. В нея той буквално нарежда на министъра да се унищожат досиетата, като акцентът е поставен върху заповедите и инструкциите по „възродителния процес”.

Проверка по рама

В края на януари 1990 г. ген. Семерджиев подписва строго секретна от особена важност заповед, с която досиетата на ДС са прочистени тайно от обществото и опозицията малко преди началото на Кръглата маса. Целта е БКП/БСП да запази контрола върху агентурния апарат по време на прехода и да бъдат заличени компрометиращите комунистическия режим доказателства в архивите.
Материалът КУРИОЗ: Бай Тошо – първият независим депутат е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ