-1.2 C
София
понеделник, декември 4, 2023

Laser-4202: отстранен от производството, но външния вид остава

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Laser-4202: отстранен от производството, но външния вид остава

Преди около 20 години отидохме на екскурзии до Икарус и по-често до ЛАЗ-695. Както подсказва името, това са автобуси, произведени от Левски автомобилен завод. Възможностите за екскурзия обаче не са единственият транспорт, който носеше голям „L“ на качулката. Един от представителите на същия завод Лвов може да се нарече автобус LAZ-4202, позициониран като обществен транспорт за градски и крайградски трафик.

Трябва да се отбележи, че първите автомобили от тази линия не бяха идеални. Ето защо в повечето случаи е използван ЛАЗ-42021 – подобрен модел. И въпреки, че този автобус отдавна е преустановен, в някои съвременни случаи той все още показва своите характеристики. Ако не беше той, може би автобусът на Лвов никога няма да е удобен както за пътниците, така и за шофьора.

ЛАЗ: историята на марката

1945 г. може да се нарече началото на историята на завода ЛАЗ. Още преди края на войната през април бе издаден указ за полагане на завод за сглобяване на автомобили в Лвов. Месец по-късно започва строителството. През 1949 г. една незавършена инсталация получи първата си задача за производство на кранове, автобуси и електрически превозни средства. Документацията за автобуса ЗИС-150 се предава от Днепропетровск. Въпреки това, младите дизайнери в бюрото за фабрично проектиране, на свой собствен риск и риск, решиха да не подобряват развитието на някого, а да създават свои собствени. До края на 1955 г. на обществеността бяха представени прототипи на бъдещия ЛАЗ-695.

Image

През следващите няколко години тези машини придобиват все по-голяма популярност. Просторност, непретенциозност, лекота на поддръжка – всичко това беше в новия автобус. От 1969 до 1973 г. се разработват няколко модификации на 695-та, но те никога не влизат в серията. По някаква причина Съветският съюз ограничава производството на автобуси с голям капацитет, а унгарският Икарус се появява на нашите пътища.

Image

Въпреки това, растението не е празен. През 1979 г. завърши изграждането на нова голяма работилница и започна изграждането на вътрешноместен транспорт, който получи фабричното име LAZ-4202. Този модел ще излезе от поточните линии на завода за 5 години. През 1984 г., поради проблеми в основната версия, той е заменен от модифицирана шина, която, подобно на прототипа, е машина за работа по градски и крайградски маршрути. Модел 42071, равен на 695-та, е произведен от завода преди разпадането на СССР през 1991 година.

Капацитет на пътниците

Какви са характеристиките на автобуса LAZ-4202? Градският автобус (този модел е позициониран като такъв), за разлика от все още произвеждания „Турист“, трябва да се носи от голям брой хора удобно. И ако е възможно да се спори с втория параметър, тогава първият, според превозвачите, трябва да отговаря на принципа „колкото повече, толкова по-добре“. Новият модел имаше 25 места и общ капацитет 80 души. Параметрите за 1979 г. са много добри. Но превозвачите изиграха своята роля в това, че новостта е продължила само 5 години.

Image

Моделни недостатъци

Защо този модел живее толкова малко на конвейера? Автобусът получи дизелов двигател КАМАЗ, „икономичен за цената на горивото“, както се наричаше през тези години. Но, въпреки че надвишава нуждите на самия Камаз по отношение на мощността, той е проектиран за камиони по отношение на външните си параметри, а в задния вариант (както е прието в превозните средства ЛАЗ) заема много място. Резултатът от това беше решението да се премести втората врата в средата на кабината.

Следващият недостатък е работата в комбинация с хидромеханична скоростна кутия, с която двигателят КАМАЗ не иска да работи нормално.

И накрая, третият и основен недостатък на LAZ-4202, който беше решаващ за отказ за по-нататъшно освобождаване, бяха недостатъците на тялото. Автобусът може да работи до 4 години, но първите дефекти се появяват след 3-4 месеца.

Технически данни

Сега нека погледнем по-отблизо всички параметри на автобуса LAZ-4202.

 • Спецификациите на двигателя за всичките 15 години производство не са се променили. Дори и за модифицирана версия, заводът все още е поръчал двигатели на КамАЗ. Това е модел 7401-05 с капацитет 180 литра. с., позволяващи да се достигне максимална скорост от 75 км / ч.
 • Предавателната кутия през 1984 г. е заменена с обичайната механика от YMZ – модел 141. Това веднага разрешава много проблеми на ремонтниците. Кутията не е най-добрата, а позната.
 • Новата версия също получи усилено тяло, в резултат на което периодът на употреба се е увеличил значително (4 пъти). Сега автобусът може да работи повече от 10 години.
 • Резервоар от 250 литра, който при дебит от 20 литра на 100 км и незначителни разходи за зареждане, даде добри резултати.

Image

И няколко думи за външните параметри. Автобусът имаше две двойни врати. Някои крайградски модели, вместо автоматизация, получиха обичайните люлеещи се врати, поради което броят на седалките леко се промени, а между вратите се появи трети широк прозорец, а общият капацитет беше 95 души.

 • Дължина – 9700 мм.
 • Ширина – 2500 мм.
 • Височина – 2945 мм.
 • Път на колелото – 2100 мм.
 • Пълно тегло – 13 400 кг.
 • Собственик – 8600 кг.
 • заключение
 • Преди около 20 години превозвачите на LAZ-42021 – фабричен автомобил в Лвов – са използвани от превозвачите за решаване на проблеми с обществения транспорт. И макар да бе безнадеждно остаряла, по време на разцвета си тя не беше по-лоша от унгарския производствен автобус – известен приятел на Икарус.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ