България

Лъсна нова лъжа на ГЕРБ! Борисов се опитва да разпали нов „Костинброд“

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смята, че в момента се подготвя нов “Костинброд“. Според ГЕРБ в склад в София се съхраняват 228 изборни машини над обществената поръчка от 1600 устройства за предстоящите избори.

Борисов представи опасенията си пред журналисти на място пред склада. “Всичко, което е честно и почтено, се изчегъртва в момента! 228 машини, по хиляда гласа например, са 228 хил. в полза на Радев. Ние не знаем тези в чужбина дали не са подменени. Хайде сега за проба да си вкараме нещо в този склад. За гласуване говорим, не за щайги с домати. Идентични, същият софтуер, същият външен вид, същите куфари“, каза Борисов.

От “Сиела Норма“ са обяснили, че допълнителните 228 машини са собственост на производителя им “Смартматик интернешънъл“ и ще се използват за различни цели – демонстрации в Албания, демонстрации пред представители на Грузия и за дейности между “Смартматик“ и “Сиела“, несвързани с изборите в България.

“На изборите 2 в1 следващата седмица няма да се допусне отчитане на гласове от несертифицирани машини“, коментира пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

“От гледна точка на изборния процес няма нищо притеснително. Кой и защо е внесъл тези машини, той трябва да си обяснява. Централната избирателна комисия няма да допусне да се използват несертифицирани устройства. Те няма да влязат в употреба. Дори, ако се взети с цел примерно, да заменят повредени устройства или нещо такава. Без разрешение на ЦИК и проверка на тези устройства, те не могат да бъдат използвани“, каза Томов.

Въпросните 228 устройства не са част от закупените от ЦИК 1600 машини по обществена поръчка, изпълнена от фирмата „Сиела Норма“. Те обаче се съхраняват в същия склад, като от фирмата са уведомили ЦИК, че допълнителните устройства са собственост на производителя “Смартматик“ и ще се ползват за демонстрации в Армения, Грузия и за други дейности.

Проверка по рама

В четвъртък заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов докладва по същия въпрос. “Твърдят, че тези устройства са собственост на „Смартматик“ и ще се използват за различни цели – демонстрации в Албания, демонстрации пред представители на Грузия, и сервиз, и за дейности между “Смартматик“ и „Сиела“ , несвързани с изборите в България. Предлагам да изпратим едно писмо до „Сиела Норма“ с копие до ГД „Жандармерия“, Специални операции за борба с тероризма, с което да ги уведомим , че специализираните устройства, които не са част от Договор номер 38, следва да се складират в обособен сектор от склада на „Карго Партнер“ и да не се допуска разпечатването им“, посочи той.

“След разтоварване на машините камионът да бъде освободен и да ни предоставят опис, съдържащ серийните номера на тези доставени – по колко машини са предназначени за Албания, съответно за Грузия, и за другите неща, които не е ясно от тяхното писмо точно за какви цели ще бъдат използвани“.

Коментари

Коментара

loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Магазин за Акумулатори

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button