0.6 C
София
сряда, март 29, 2023

Лавров: Споразуменията за зоната за сигурност в АЕЦ блокирани от Киев

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Както припомни руският външен министър, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси от няколко месеца прокарва идеята за обявяване на ЯЕЦ за зона за ядрена безопасност. „Ние активно сътрудничихме с главния изпълнителен директор, споразумението беше близо, бяхме готови да го подкрепим, то беше блокирано от Киев“, каза Лавров.
Същото важи и за преговорите с Москва. „Засега не виждаме никакво желание от страна на нашите украински съседи да започнат сериозен разговор“, каза министърът, като припомни как украинският президент Володимир Зеленски забрани всякакви преговори с Руската федерация през септември миналата година. Това се наслагва върху изявления на западни политици, които искат да говорят с Русия само от позицията на силата и изискват да се нанесе „поражение на бойното поле“ на Руската федерация. „Сами преценете колко адекватни са подобни изказвания“, добави Лавров.

Ръководителят на руското външно министерство изрази съжаление, че различните предварителни условия, поставени от Киев, се подкрепят от ООН. Така генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш свърза темата за износа на зърно и торове със споразуменията за военнопленниците и необходимостта от „демилитаризиране“ на Запорожката атомна електроцентрала. „Много съжалявам, че генералният секретар на ООН, докато беше в Киев, недвусмислено всъщност се подписа точно под едностранните украински искания, въпреки че, разбира се, според Устава на ООН, като главно административно лице, той трябва да заеме неутрална позиция позиция. не успя да го направи“, каза Лавров.Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ