16.2 C
София
понеделник, май 20, 2024

Лекар: 5 причини, поради които трябва да спите голи

ПРОЧЕТИ СЪЩО

За това, че спането без бельо е от полза за интимното здраве, се говори от няколко години и това е все по-разпространена практика. Струва си обаче да разгледаме ползите за здравето от спането дрехи. 
Не само самият сън е изключително важен за правилното функциониране на организма, но и това, което носим, когато си лягаме, е също толкова важно.

От значение е не само колко спим, но и как спим

Сънят е изключително важен за правилното функциониране на организма, тъй като става въпрос не само за почивка, но и за многобройните регенеративни процеси, които протичат по време на сън. За да спим ефективно, е важно не само да се наспим добре, но и да имаме удобно легло, редовно да проветряваме спалнята и да сменяме спалното бельо, в което спим.
Не по-малко важно е как се обличаме за сън. Въпреки че могат да се намерят противници на спането без бельо, многобройни проучвания показват, че да спим напълно голи има много ползи за здравето.

Вредно ли е прекаленото спане?

Намалява нивата на стрес и понижава телесното тегло

При проучвания на съня е доказано, че хората, които спят напълно голи, имат по-ниски нива на кортизол. Неговата секреция се определя, наред с други неща, от телесната температура. Тя може да бъде понижена, така че хората, които спят голи, са по-способни да се справят със стреса. Освен това секрецията на кортизол оказва влияние върху телесните мазнини – стресът насърчава наднорменото тегло, което е резултат от нередовното хранене или. 
Спането при по-ниска температура влияе и върху регулирането на нивата на кръвната захар, като по този начин намалява риска от диабет.

Влияе върху външния вид на кожата

Проверка по рама

По време на сън организмът произвежда мелатонин – вещество, което взаимодейства с кожните клетки (кератиноцити и фибробласти), карайки кожата да се възстановява по-бързо и забавяйки процеса на стареене. Мелатонинът също така стимулира производството на колаген, който е от съществено значение за правилното функциониране и външен вид на кожата. Спането с дрехи може да доведе до по-силно изпотяване и следователно да увеличи риска от раздразнение на кожата.

Защо не трябва да спим на дясната страна – до какво води това?

Влияе на качеството на съня

Качеството на съня без дрехи е по-добро, тъй като няма ограничение на движенията по време на почивка. По време на сън ние се движим и обръщаме неволно, а спането голи имаме максимална свобода. 
Пижамата, нощницата и дори бельото могат да предизвикат ограничаване на движенията, дори когато не го осъзнаваме. Това, от своя страна, позволява по-добра почивка и ни кара да се чувстваме по-сънливи след прекарана нощ.

Голият сън и интимното здраве

Спането гол се препоръчва от гинеколозите поради факта, че без бельо чувствителните интимни зони имат достатъчен достъп до въздух. Това намалява риска от инфекции, тъй като бактериите и гъбичките не могат да се размножават. В резултат на голия сън жените произвеждат по-малко слуз и е по-малко вероятно да страдат от дразнене, протриване или интимни заболявания.

Магазин за Акумулатори

Голото спане и психичното здраве

Безспорна полза от голия сън е повишаването на либидото. Хората, които спят без дрехи, е по-вероятно да изпитват желание за секс, което има положителен ефект върху партньорските взаимоотношения. 
Освен това контактът „кожа до кожа“ увеличава секрецията на окситоцин – хормон, който засилва чувството на привързаност и сигурност. Съобщава се също, че тези, които спят голи, имат по-добро психично здраве и по-високо самочувствие от тези, които спят облечени.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ