13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Лекар: 7 странични ефекта на кето диетата

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Кетогенната диета, известна още като „кето диета“ или просто „кето“, е рекламирана от знаменитости като Хали Бери, Кортни Кардашиян и други. Диетата включва значително намаляване на въглехидратите до 50 грама на ден или дори по-малко, за да помогне на тялото да достигне състояние на кетоза, при което трябва да изгаря мазнини за енергия.
Ето няколко неща, които трябва да знаете за кетогенната диета, преди да започнете да я следвате. Да, може да свалите килограми, но трябва също да внимавате за следните странични ефекти или усложнения:

1. Кето грип
Някои хора казват, че когато започнат кето диета се чувстват зле, казват експерти. Понякога може да има повръщане, стомашно-чревен дистрес, силна умора и летаргия. Този така наречен „кето грип“ обикновено преминава след няколко дни.

Според експерти около 25% от хората, които следват кето диета, изпитват тези симптоми, като умората е най-честата. Това се случва, защото тялото изчерпва захарта, която да изгаря за енергия и трябва да започне да гори мазнините. Само този преход е достатъчен, за да накара тялото да се почувства уморено за няколко дни.
Може да успеете да сведете до минимум ефектите от кето грипа, като пиете много вода и спите много. Може да включите и естествени енергийни източници за борба с умората, като зелен чай матча, кафе или адаптогенни билки (билки, които могат да помогнат на тялото ви да се справи със стреса и умората).

Проверка по рама

Блестящи съвети за кето диета за начинаещи
2. Диария

Това може да се дължи на жлъчния мехур – органът, който произвежда жлъчка, за да помогне за разграждането на мазнините в диетата. Той може да се претовари.

Диарията може да се дължи и на липса на фибри в кето диетата, което може да се случи, когато се намалят въглехидратите (като пълнозърнест хляб и тестени изделия) и не се допълват с други храни, богати на фибри, като зеленчуци. Може също да бъде причинено от непоносимост към млечни продукти или изкуствени подсладители – неща, които може да ядете повече, след като сте преминали към начин на живот с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати.
3. Намалено спортно представяне

Проучване от 2018 г. е установило, че участниците се представят по-зле при високоинтензивни задачи за колоездене и бягане след четири дни на кетогенна диета, в сравнение с тези, които са прекарали четири дни на диета с високо съдържание на въглехидрати. Тялото е в по-киселинно състояние, когато е в кетоза, което може да ограничи способността му да работи на пикови нива.

Магазин за Акумулатори

4. Кетоацидоза
Ако имате диабет тип 1 или тип 2, не трябва да следвате кето диетата, освен ако нямате разрешение от вашия лекар и не сте под стриктно наблюдение. Кетозата всъщност може да бъде полезна за хора, които имат проблеми с хипергликемията, но трябва да внимавате много за кръвната си захар и да проверявате нивата на глюкозата няколко пъти на ден.

Това е така, защото при хората с диабет кетозата може да предизвика опасно състояние, наречено кетоацидоза. Това се случва, когато тялото складира твърде много кетони – киселини, произведени като страничен продукт от изгарянето на мазнини и кръвта стане твърде кисела, което може да увреди черния дроб, бъбреците и мозъка.

Какво е бронирано кафе и каква е ползата от него?
5. Възстановяване на теглото

Тъй като кето диетата е много ограничаваща, здравните експерти казват, че тя не е подходяща за дългосрочно следване. Но основният проблем е, че повечето хора ще възвърнат голяма част от теглото, което са загубили, веднага щом отново започнат да консумират въглехидрати.

6. По-малко мускулна маса, намален метаболизъм

Друга последица от промените в теглото, свързани с кето, може да бъде загубата на мускулна маса, особено ако ядете много повече мазнини, отколкото протеини. Ще отслабнете, но това всъщност може да са само мускули и тъй като мускулите изгарят повече калории от мазнините, това ще се отрази на метаболизма ви.

Когато човек се откаже от кетогенната диета и възвърне голяма част от първоначалното си тегло, това често не е в същите пропорции.  Вместо да си възвърнете чистата мускулатура, има вероятност да възвърнете мазнините.

7. Повишен риск от сърдечни заболявания и диабет

Когато се прави правилно, кето диетата включва много зеленчуци и постни източници на животински протеин. С други думи, това не е извинение да ядете масло и бекон, въпреки че някои хора може да се опитат да направят точно това.

Ето защо много здравни експерти са загрижени за хората на кетогенна диета, особено тези, които я следват без ръководството на лекар или диетолог. Лекарите казват, че диети с високо съдържание на мазнини като тази могат да повишат нивата на холестерола, както и да бъдат свързани с драматично повишаване на LDL-C, „лошата“ форма на холестерола.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ