7.6 C
София
събота, април 1, 2023

Лекар: Хората с това заболяване не трябва да ядат бял ориз

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Оризът е една от най-популярните диетични храни. Но все по-често лекарите и диетолозите съветват да се ограничи консумацията му. Причината за това се крие в една особеност на тази храна.

Кой не трябва да яде ориз?

Според диетолога Людмила Микитюк белият ориз има висок гликемичен индекс, така че е противопоказан за хора с диабет. Експертът е на мнение, че поради тази причина хората с висока кръвна захар е по-добре да ядат кафяв ориз.
Сложете 2 пакетчета от това във водата за варене на ориза и той ще стане по-вкусен от всякога

Освен това оризът най-често се комбинира неправилно с други храни и става калоричен, уверява специалистът. Следователно, когато се консумира със захар, тлъсто месо, масло, може да причини затлъстяване.
Консумацията на тази храна увеличава риска от поглъщане на арсен. Този микроелемент, когато се консумира често в големи количества, може да допринесе за сериозни здравословни проблеми. Оризът може да съдържа арсен, абсорбиран от почвата.

Освен това честото му консумиране се свързва и с повишена склонност към развитие на метаболитен синдром. Друг страничен ефект от яденето на ориз може да бъде повишен риск от метаболитен синдром. Това състояние увеличава риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет тип 2. В случая се отлагат излишни мазнини около талията, появява се високо кръвно налягане, наблюдават се необичайни нива на холестерол или триглицериди в кръвта.
Защо опитните домакини винаги слагат лъжичка от тази подправка, когато варят ОРИЗ

Проверка по рама

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!
 

 
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ