13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Лекар: Хората с това заболяване трябва да внимават с доматите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

При хора с болни стави яденето на домати може да изостри болезнените симптоми. Това споделя руският диетолог д-р Ирина Мансурова. Тя допълва, че при ставни заболявания като артроза или артрит, доматите трябва да се консумират много внимателно.
„Две вещества, които влияят негативно на състоянието на костите и ставите, соланин и оксалова киселина, присъстват в доматите“, пояснява диетологът.

Напръскайте доматите с това преди цъфтежа и реколтата им ще е тройно по-богата
Ирина Мансурова информира, че доматите, наситени със соланин, изострят неприятните и болезнени прояви на съществуващи ставни патологии. Всичко това е възможно благодарение на ефекта на соланина върху тялото, при което реакциите на имунната система предизвикват възпаление. То от своя страна става причина за подуване и болка в ставите. В допълнение към обостряне на артрит и артроза, консумацията на домати може да доведе до появана на алергични симптоми и проблеми с храносмилателния тракт.

Друга съставка в доматите, оксаловата киселина, може да увреди хрущялната тъкан. Тя предотвратява усвояването на необходимите мазнини, които осигуряват еластичността на хрущялите и ставите. Диетологът предполага, че доматите от сортовете с дребни плодове съдържат най-малко количество оксалова киселина.
Освен това Ирина Мансурова препоръчва на хората със ставни заболявания да избягват храни като лук, цвекло, картофи, ревен, спанак, както и да контролират количеството чай и кафе, които пият – консумацията им (особено във високи дози) може да изостри негативните симптоми на ставните патологии.

Проверка по рама

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат зеле и домати
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ