14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Лекар: Тази храна вдига най-бързо желязото в кръвта

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Дефицитът на желязо е едно от най-честите хронични оплаквания. Среща се при около 1/3 от световното население – около 2 милиарда души страдат от дефицит на желязо в кръвта. Жените боледуват по-често.
Симптомите на недостиг на този минерал включват умора без видима причина, бледност на кожата и лигавиците, чупливи нокти, изтощена коса и засилен косопад, липса на енергия и тонус, напукани устни, студени крака и ръце, мускулна слабост, главоболие, световъртеж, апатия, депресия, безсилие.

Храната, която хората с артрит задължително трябва да ядат 2 пъти седмично
Храната, която най-бързо повишава желязото в кръвта

Според диетолога д-р Екатерина Маркова най-добрият продукт за компенсиране на дефицита на желязо е черният дроб на треска. Традиционно се смята, тази храна е богата на витамин D.

Руският диетолог споделя, че черният дроб на треска съдържа витамин В12, което го прави изключително полезен за коригиране на дефицита на желязо в организма. 
Д-р Маркова отбелязва, че треската е голяма риба, така че може да натрупва живак и други тежки метали. Повечето от тях се натрупват именно в черния дроб, така че се препоръчва повишено внимание при консумацията им. Особено внимание трябва да обърнат хората със заболявания на черния дроб, бъбреците и жлъчния мехур.

Проверка по рама

Лекар: Жените над 40 години задължително трябва да ядат тази храна
Експертът допълва още, че маслото от черен дроб на треска е с високо съдържание на калории и мазнини. Не трябва да се консумира на празен стомах и в големи количества.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ