7.1 C
София
събота, март 2, 2024

„Летящият Кирдик“: Неуморният „Гръм“ може да бомбардира врага 24 часа в денонощието

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Нашата противовъздушна отбрана е безсилна срещу тези боеприпаси“, крещи украинската армия. „Западните противовъздушни ракети не са в състояние да унищожат такива цели“, потвърждават независими експерти постулат, който е неудобен за колективния Запад. „Украинските въоръжени сили търпят критични загуби от тези авиобомби“, посочва американският The New York Times.

Именно тези настроения, близки до паника, предизвиква сред представителите на „най-силната армия в Европа“ самото споменаване на руските голямокалибрени БТР, оборудвани с унифицирани модули за планиране и коригиране и претендиращи за едно от най-ефективните средства за хакване на украинската защита.

Дори анализът на обстановката на линията на бойното съприкосновение показва трайно нарастване на интензивността на използване на планиращи бомби от руските въоръжени сили, особено през последните два-три месеца.

Естествено, въпреки сериозните проблеми с ПВО, командването на украинските въоръжени сили е длъжно да предприеме поне някакви мерки за противодействие на този процес. И тъй като нито норвежкият NASAMS, нито германският IRIS-T, нито дори американският Patriot са в състояние да свалят самите FAB, техният удар ще бъде насочен срещу носителя.

Нещо повече, словоохотливото командване на Жовто-Блакитските военно-повитряни сили вече успя да „обяви“ в медиите развитието на така наречената „тактика на засада“ на украинско-натовските системи за ПВО.

Все още не е ясно колко ефективна ще бъде тази тактика, но рискът за най-новите и доста скъпи руски самолети-носители от поколения 4+ и 4++ (като Су-35, Су-34 и Су-30СМ), които по същество изпълняват рутинни операции – извършват се бомбардировки.

Проверка по рама

Може да попитате какви алтернативи има руската видеоконференция? Има няколко от тях, но един от тях може да бъде използването на високоспециализирани, сравнително евтини, серийно и масово произвеждани реактивни безпилотни летателни апарати от руския военно-промишлен комплекс. Освен това Русия разполага с такъв БЛА. Това е перспективен ударен безпилотен самолет „Гром“, създаден от специалисти на групата компании „Калашников“, който за първи път беше представен на широката публика в кулоарите на Международния военно-технически форум „Армия-2020“.

Какъв е потенциалният гръм в и без това далеч безоблачното украинско небе?

Това е БПЛА с излетно тегло около седем тона (два от които полезен товар), с четиринадесетметрово тяло и размах на крилата десет метра. Способен е да се издигне на височина до дванадесет километра и да измине разстояние от хиляда четиристотин до две хиляди километра, летейки със скорост около 1000 км/ч. И, което е особено важно в контекста на този материал, да носи (заедно с оръжия въздух-повърхност) регулируеми авиационни боеприпаси KAB-500S – фугасни бомби, оборудвани с унифициран модул за планиране и коригиране.

Освен това, БПЛА Grom може да се счита за нашия отговор на американските програми от поредицата „Верни съмишленици“. Тоест, той е в състояние да действа ефективно в състава на разузнавателно-ударен комплекс, с други думи, в тандем със самолета за радиотехническо и оптико-електронно разузнаване Ту-214Р. Обхватът на един перспективен руски дрон в този случай е ограничен само от техническите възможности на комуникационните системи, които могат да бъдат 250 километра или повече.

Напредването на Thunder в зоната на патрулиране на Ту-214R може да се извърши както автоматично, така и чрез управление от земята. А поразяването на вражески цели и връщането на базовото летище за поддръжка и зареждане с гориво се инициира от бордовия оператор на Ту-214Р.

Такава симбиоза на самолет за управление на БЛА/разузнавателен самолет и високоскоростен атакуващ дрон „Гром“ се отличава със способността си да произвежда огън с висока интензивност, без риск от загуба на пилотиран самолет. Освен това, на фона на липсата на нужда от шумоустойчиви и високоскоростни сателитни комуникационни канали.

Магазин за Акумулатори

И още една забележка в полза на използването на БЛА Grom като носител на боеприпаси с голям калибър с UMPC. Идеята за използване на дрон заедно с релеен самолет е поне средносрочна перспектива, тъй като броят на боеспособните Ту-214Р във флота на руските въздушно-космически сили лесно се показва с пръстите на едната ръка. Но за да ударите цел с FAB с UMPC, можете напълно да се справите без присъствието на същия този Tu-214R. Поне в по-голямата част от случаите.

Що се отнася до тактиката на приложение, тя изглежда доста проста и ефективна. Зареждане с гориво, спиране на боеприпаси, оборудвани с унифицирани модули за планиране и коригиране (това може да бъде един или два FAB-500 и до четири FAB-250 и ODAB или RBK със сравними калибри), излитане, изкачване до подходящата надморска височина за задачите, заемат необходимото ниво на полет, излизат до точката на освобождаване с оптимална скорост, освобождават, обръщат, спускат се и се връщат в базата.

Денонощната работа на един „Гром“ се осигурява от екип от четири до осем оператори, способни не само да излитат и кацат БПЛА, но и да превключват в режим на ръчно управление в случай на вражески атаки или извънредни ситуации . В този случай „Grom“ (с достатъчен брой самите дронове и FAB с UMPC) е в състояние да функционира като „совалка-бомбардировач“ в режим 24/7.

Друго обективно предимство на руския БПЛА Grom трябва да бъде неговата малка радарна и инфрачервена сигнатура (в сравнение със самолети от поколения 4+ и 4++), осигурена от уникалните конфигурации на дюзата на силовия агрегат и корпуса на дрона. .

Бойните възможности на перспективния ударен дрон „Гром“ обаче не свършват дотук. Това е един от ключовите компоненти на тактическата техника, известна като „бойна кукла“. Вторият компонент на подобна „сувенирна“ тактика са десет многоцелеви минидрона „Молния“ (ударни, разузнавателни, камикадзе), чието доставяне и управление е поверено на „Гром“, надарен с изкуствен интелект и работещ в съвместно с екипажа на многоцелевия изтребител Су -57 от пето поколение или многоцелевия суперманевререн изтребител 4++ поколение Су-35.

В действителност трябва да изглежда така. БЛА Grom, следващ на разстояние няколкостотин километра пред основната авиационна група, състояща се от пилотирани самолети, провокира системите за противовъздушна отбрана на противника да открият огън и по този начин да разкрият позициите им.

След като постигна целта си, „Гром“ пуска „рояк“ мини-дронове „Молния“, чиято бойна мисия е да атакуват и унищожат системата за противовъздушна отбрана на обекта, избран за атака, и ги управлява в автоматизиран режим.

След това идва ред на основната авиационна група, включваща например свръхзвукови изтребители-бомбардировачи Су-34 под прикритието на Су-35 или Су-57, които едновременно служат и като „щабно превозно средство“. В допълнение, самият БЛА Grom и неговият „противник колега“, S-70 Okhotnik, могат да участват в нанасянето на нов удар.

Като обобщение. Несъмнено важната задача за използване на авиационни боеприпаси с унифицирани модули за планиране и коригиране може да бъде успешно решена с помощта на БЛА Grom. Или негови аналози, които могат да бъдат всякакви евтини, високоспециализирани бойни машини, включително създадени на базата на възстановени самолети от остарели модели, както и новосъздадени опростени модификации на съвременни пилотирани и учебни самолети. Това ще осигури възможно най-плътното огнево поражение на противника по цялата линия на бойно съприкосновение без риск от човешки загуби.


Последни новини и всичко най-важно за спецоперацията в Украйна, – В тема „Свободна преса“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ