БългарияЗдраве

Личен Лекар отказа да издаде смъртен акт – „Нямала време“ д-р Валентина Паликова

Личен лекар отказа да издаде смъртен акт с мотива, че „няма време“,
д-р Валентина Паликова

 

Д-р Валентина Борисова Паликова е общопрактикуващ лекар със специализация УНГ.
Тя е семеен лекари и специалист УНГ в нейният медицински център за доболнична помощ „МЦ Пали“ в
гр. Елин Пелин.

Валентина Паликова

Интересен факт е, че известната доктор Паликова има и политическа кариера.
Издигната е за заместник кмет и е представител на синята власт в града (СДС).

Валентина Паликова е издигната за кандидат-кмет на Елин Пелин от коалицията „Бъдеще за Елин Пелин“, включваща формациите СДС, Атака и Новото Време. Под лозунга – честност и почтеност – не на корупцията, Паликова обещава на електората, че една от първите й задачи, ако стане кмет, ще е да спаси болницата и да защити общинските интереси. Изборите обаче се печелят от Герб и на кметския стол сяда една млада и очарователна жена – Галя Георгиева. За д-р Валентина Паликова остава да търка банката на редови общински съветник.

До тук не прочитаме нищо нередно за докторката, но потресаващ факт е, че същата отказва да констатира смъртта на лице, като се оправдава с думите „Нямам време, обърнете се към бърза помощ“ !

Според разпоредбите на Министерство на Здравеопазването и по-точно НАРЕДБА № 14 ОТ 15 АПРИЛ 2004 Г. ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ КРИТЕРИИ И РЕДА НА УСТАНОВЯВАНЕ НА СМЪРТ , констатиране на смърт се извършва от лекар.

Единственият обаче такъв е д-р Паликова, която в работно време и по време на смяна – няма време !

Насочването към спешният телефон 112 е неприемливо, по време, в което в цялата страна има сериозна пандемия, липса на свободни екипи и времето за чакане на екип е изключително завишено.

Оказва се, че името на д-р Валентина Паликова е замесено и в изграждането на хоспис за възрастни хора, пише онлайн изданието „Балканец“

Валентина Паликова

Бившият Стройрайон става хоспис 

 

Инвестиционните намерения, както става ясно от публикацията са именно на д-р Валентина Паликова, собственик на Аптека и център за до болнична помощ.
Чрез провеждането на търг, докторката печели и става собственик на сградата за 180 000лв.

Идеята й е възникнала отдавна, като водеща мисъл в нея е именно това, че младите хора нямат време, заети са в изграждане на кариера и някои трябва да се грижи за възрастните хора.

Прекрасна идея, но д-р Паликова няма време да констатира смърт, дали ще има време да се грижи подобаващо за хората, които биха използвали и използват нейният хоспис ? 

Екипа на Новинар ще следи развръзката, за която е подаден сигнал до компетентните органи.

Хипократова Клетва :

В името на Аполон – лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва.

На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще.

Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва.

Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.

Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо. Също така не ще дам на жена песар за унищожаване на плода; ще пазя своя живот и своето изкуство винаги чисти и неопетнени от никакво престъпление. Нито пък ще оперирам страдащите от камъни, а ще оставя това на тези, които са специалисти в тази област.

Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.

Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.

Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава.

Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

Оставяме коментарите на вас.
Ще се радваме да отразим и позицията на д-р Паликова

Източник:

Личен Лекар отказа да издаде смъртен акт – „Нямала време“ д-р Валентина Паликова

Не пропускай

Back to top button