22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Любителите на кафето имат по-здрави сърца

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Хората, които пият по две или три чаши кафе дневно, изглежда живеят по-дълго от тези, които не се интересуват от напитката, показват резултатите от нови изследвания.

Според тях изглежда, че любителите на черната напитка имат по-здрави сърца, което може да допринесе за увеличаване на дълголетието, казват австралийски изследователи. Констатациите са публикувани в European Journal of Preventive Cardiology.

„Мляното, разтворимото и безкофеиновото кафе се свързват с еквивалентно намаляване на честотата на сърдечносъдови заболявания и смърт от тях или по друга причина“, твърди авторът на изследването д-р Питър Кистлър от Baker Heart and Diabetes Research Institute в Мелбърн.

Докато други проучвания предполагат, че навикът да се пие кафе може да е здравословен, екипът на Кистлър каза, че не е имало много задълбочени изследвания за здравните ефекти от различните форми на кафе.

За да се опитат да разберат, те анализирали данни от текущата база данни Biobank в Обединеното кралство, разглеждайки информация за хора на възраст от 40 до 69 г. В това проучване средната възраст е 58 г. и австралийските изследователи се фокусират върху нивата на дневен прием на кафе и продължителността на живота, както и сърдечни заболявания, сърдечна недостатъчност и инсулт. В изследването са включени данни за почти 450 000 британци. По отношение на дневния прием на кафе, участниците били разделени на 6 групи: непиещи кафе; пиещи по-малко от чаша на ден; 1 чаша на ден; 2 до 3 чаши на ден; 4-5 чаши на ден; и над пет чаши на ден.

Около 200 000 от участниците обикновено пиели разтворимо кафе, близо 83 000 – смляно, а малко над 68 000 предпочитали безкофеиново. Здравето на участниците е проследявано средно за 12,5 години и почти 28 000 (около 6%) са починали по време на проследяването.

Проверка по рама

Изследователите отчитат възрастта, пола, теглото на хората, употребата на алкохол или тютюн и състояния, като диабет или високо кръвно налягане.

Екипът установил, че хората със средно ниво на прием на кафе – 2-3 чаши на ден – показват най-голямо увеличение на продължителността на живота в сравнение с тези, които никога не са пили кафе.

Изглежда видът кафе има малко значение, твърдят учените. Хората, които пиели смляно кафе, имали 27% по-ниски шансове да умрат през периода на изследването. Тези, които предпочитат безкофеиново, имат 14% по-ниски шансове, а които консумират инстантни напитки, са с 11% по-ниски шансове.

Малко под 10% от участниците са развили сърдечно заболяване по време на проучването. Но отново, това е с 20% по-малко вероятно да се случи сред хората, които пият по 2-3 чаши смляно кафе на ден.

Пиенето на кафе също е значително свързано с намаляване на риска от сърдечни аритмии. Това включва предсърдно мъждене, което може да повиши риска от инсулт, отбелязват авторите на изследването.

„Кофеинът е най-известната съставка в кафето, но напитката съдържа повече от 100 биологично-активни компонента. Вероятно некофеиновите съединения са отговорни за положителните връзки, наблюдавани между пиенето на кафе, сърдечносъдовите заболявания и оцеляването“, коментира д-р Кистлър.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ