17.8 C
София
понеделник, май 27, 2024

Любопитни факти за зимата

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Зимата идва три пъти

Има различни дати, които могат да бъдат смятани за начало на зимата, в зависимост от това дали става дума за метеорологичната, астрономичната или календарната зима. Зимата, определяна от орбитата на Земята около Слънцето, започва от зимното слънцестоене, която се пада на 21 или 22 декември. Настъпването на метеорологичната зима се определя от времето. А фиксираната дата – 1 декември, се използва за означаване на календарната зима.

През зимата Земята е най-близо до Слънцето

Може и да сте учудени, научавайки, че Северното полушарие е най-близо до Слънцето през зимата. Всяка година около 5 януари Земята достига перихелия си и се намира почти с 5 млн. км по-близо до небесното ни светило, отколкото при афелия – около 5 юни.

Най-ниската температура на планетата

През 2018 г., използвайки сателитни данни, климатолози откриват, че в източната част на Антарктида температурата е паднала до  минус 98° С, което прави това място най-студеното място на планетата. Тъй като не е възможно да се разположи метеорологична станция в района, изследователският екип е проверил сателитни данни от 2003 до 2016 г., за да установят температурата в района.

Проверка по рама

Най-ниската температура на въздуха, измерена от метео станция, е минус 89,2 ° С Целзий. Става дума за станция „Восток“, която е получила данните на 23 юли 1983 г.

Етимология на думата „зима”

В българския език „зима” е старобългарска дума, която има индоевропейски корени, влизащи в същата основа, от която произхожда и гръцката дума  cheima — „зима, буря”. Сродната дума cheo означава „лее се” и се отнася към дъжда. Вероятно първоначалното значение е „времето на дъждовете”. Значението на „сняг” в гръцката chion се е развило по-късно, както и при „зима” – „времето на снеговалежи”.

Английската дума winter произхожда от немската wintar, което пък на свой ред произлиза от корена wed, означаващ „влажност” или „вода”, като по този начин се присъединява към значението на „дъждовен сезон”.

Мокър и сух сняг

Замисляли сли сте се защо понякога снегът се слепва, а понякога е рохкав и ронлив?

Магазин за Акумулатори

Причината за това се крие в пътешествието на снежинките през атмосферата. Онези от тях, които преминават през сух и хладен въздух, са дребни, ронливи и не се слепват. Такъв сняг се нарича сух и е идеален за ски, но не и за правене на Снежен човек.

 

 

Снежинките, образуващи мокрия сняг, прелитат през атмосферата при температура малко над нулата. Когато падат на земята, леко се топят по краищана и се слепват една с друга, образувайки големи тежки парцали сняг. От такъв сняг е лесно да се направи Снежен човек.

Тайната на северните елени

Някои северни елени, живеещи отвъд Полярния  кръг, прекарват по няколко седмици в годината в пълен мрак. (Точно това са елените, свързани с легендата, че теглят шейната на Дядо Коледа). За да се адаптират към мрака,  слой клетки зад ретината на очите им, наречена tapetum lucidum, променя цвета си: така през лятото очите им са златистокафяви, а през зимата – светлосини. Това позволява на северните елени да различават ултравиолетовата светлина и да виждат в тъмното.

Колко вода има в снега?

Точното количество вода, съдържащо се в снега, може да варира в зависимост от това как се е формирал снегът. Средната стойност обаче е 1 милиметър вода на 1-1,5 см сняг.

Най-студените населени места на Земята

Оймякон, Русия – температурите са падали до минус 71° С (измерена от метеорологичната станция Томтор през 1933 г.), което го прави най-студеното населено място на света. В училищата се провеждат редовни часове до температура от -47°. На това място живеят между 500 и 800 човека. Студът там е превърнат в туристическа атракция.

Верхоянск, Русия (Якутия) – градът има население малко над 1 100 души. Учени и метеоролози все още спорят кой от двата града е „полюсът на студа“ – Верхоянск или Оймякон. Там са изпращали на заточение политически затворници между 1860 г. до началото на 20-ти век. През 1982 г. е отчетена температура  минус 67° С.

Якутск, Русия – В този град средната температура през януари е – 35° С. Рекордът за най-ниска температура е – 63° С. Якутск се намира между Сибир и Камчатка. Населението на града е 200 000 души. През 2008 г. имаше аварии в някои тръби за топлоподаване и гражданите трябваше да оцеляват с домашни печки на дърва. Когато местните хора правят доставки на дърва из околните села и пътуват 2 седмици, те не изгасят двигателя на колите си.

Интернешънъл Фолс, Минесота – градът официално е обявен за най-студеното място в Америка. Разположен е на границата между САЩ и Канада, населяван от 6 700 души. Зимите са дълги и студени, със средни температури от -16°, а снегът е в избилие. Средно през около 60 нощи на година живакът стига минус 17° по Целзий.  Най-ниската измерена температура е минус 48 градуса, а снеговалежите са средно 1,8 метра.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ