18.3 C
София
събота, септември 23, 2023

Made in Bulgaria: Багерист става милионер от обществени поръчки

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Бизнесменът Костадин Чакалов явно е роден под щастлива звезда, казват в Гоце Делчев. До преди 10-ина години той работи като багерист в родното си село Копривлен, но през 2012 г. регистрира строителна фирма „Екодин“ и над нея веднага се изсипва не изобилен златен дъжд, ами направо порой, разкри „Уикенд“!
В родния му край го наричат Царя на ремонтите. „Екодин“ ударно печели обществени поръчки първо в Гоце Делчев и Петрич, а след това из цялата страна. Разбира се, участва и в прословутото саниране на жилищни блокове. Сред интересните поръчки на фирмата е ремонтът на водопровода във Велинград, строително-монтажните и ремонтни работи в специализираната болница за рехабилитация в Банкя.

През май т.г. фирмата печели поредната обществена поръчка за изграждане на голям обект, който е свързан с управление на отпадъците край село Шереметя, Великотърновско. Първо е направен някакъв конкурс, но е прекратен.
Следва нова процедура, като е направено договаряне, без предварително обявление. Изпратени са покани до три фирми и победителят е „Екодин”, като стойността на поръчката е над 5,2 млн. лева. Източниците ни уточняват, че в повечето случаи фирмата на Костадин Чакалов се оказва или единственият участник в конкурса, или пък е поканена „без предварително обявление“. Въпрос на късмет, а може би най-вече на добри връзки и контакти.

При регистрацията на „Екодин“ като предмет на нейната дейност е отбелязано търговия „с отпадъци от черни и цветни метали и друг вид отпадъци“. Едва след години е направена трансформацията в „строителство на жилищни, обществени и промишлени сгради и съоръжения, изграждане на пътища, пътни съоръжения и улици, изграждане на преносни и разпределителни проводи…“.
В Гоце Делчев са убедени, че зад просперитета на „Екодин“ стои роднинството на Костадин Чакалов с ген. Богомил Янев. По времето, когато Бойко Борисов е главен секретар на МВР, Янев е шеф на РПУ-то в Гоце Делчев, а след това и на регионалната дирекция на вътрешното министерство в Благоевград.

Проверка по рама

Тогава получава пагони на генерал-майор. След смъртта на Ангел Димитров-Чората по време на полицейска акция, ген. Янев дава оставка. Става шеф на сигурността в „Булгартабак“. Сега, казват, е пенсионер, който се наслаждава на спокоен живот в родното си село Тешово и на ловни излети из Родопите.
Затова пък неговият родственик Костадин Чакалов успоредно с обществените поръчки за милиони в строителните ремонти се е насочил и към друг бизнес, който прави първи стъпки, но гарантирано ще е печеливш.

Неговото сдружение „Емпатия“, в което партньори са му украинка и грузинец, предоставят социални услуги. В Сърница още от 2019 г. те са поели „Дневен център за деца и младежи с увреждания“. За целта, без да се провежда конкурс, кметството им дава 175 квадрата в масивна обществена сграда. Наемът на това място е определен на 20 стотинки на кв.м.

Сдружение „Емпатия“ работи и в Белица, където управлява Център за социални услуги. Неправителствената организация на строителя Костадин Чакалов трайно се е настанила и в Гоце Делчев, обясняват източниците ни.
Там Общинският съвет им е предоставил управлението на социалните услуги „Център за възстановяване от семеен тип на пълнолетни лица с психични разстройства“ и „Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция“. Според източниците ни обектите им са дадени за управление за дълги години и почти без наем.

Предоставянето на социални услеги, както отбелязват експерти, е много перспективен и печеливш бизнес. Държавата все повече се оттегля от тази услуга и тя се предоставя от частници. Така е в много европейски страни, постепенно този модел се настанява и тук. Държавата и Брюксел наливат милиони и в тази дейност.

Магазин за Акумулатори

Материалът Made in Bulgaria: Багерист става милионер от обществени поръчки е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ