-1.2 C
София
понеделник, декември 4, 2023

Made in Bulgaria: Властта се разцепи на две навръх Деня на независимостта

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Въпреки призивите за „единение“, разделителните линии между правителството и президентството по отношение на тайните служби ясно бяха очертани и по време на отбелязването на Деня на независимостта. Словесните престрелки бяха отправени от старата столица Велико Търново и от София.
Изненадващо, поне засега, няма разминаване в позициите относно изгонването на руски духовници заради заплаха за националната ни сигурност.

По традиция тържествата бяха в старопрестолната столица Търново, откъдето преди 115 години цар Фердинанд провъзгласява независимостта на България. Там беше вицепрезидентът Илияна Йотова. Премиерът Николай Денков участва в честванията в София. Президентът Румен Радев пък поздрави българите с пост на страницата си във „Фейсбук“, както направиха и почти всички партийни лидери.
„Денят на Независимостта е забележителен урок за това, че единението и волята са пътят за постигане на националните идеали и защитата на българския интерес. Той е още по-важен днес, когато се борим с множество кризи, проблемите на обществото се заглушават, когато се правят опити за подмяна на историята ни, а държавността отстъпва пред чужди интереси и зависимости“, написа Румен Радев.

Денков: Президентът казва неверни неща
Пред журналисти в София премиерът Николай Денков заяви, че „напоследък президента много често казва неща, които не са верни“.

Проверка по рама

Той даде пример, когато държавният глава говори за „изкривена история“.
„Много често неговите аргументи всъщност се базират на изкривената история, а не на истинската история на България. Нека по делата всеки да бъде съден. Това, което искам е да служа на България и да помогна тя да се развие като нормална европейска държава. Всяко действие, което извършваме, е подчинена на тази ясна цел“, каза акад. Денков. Той участва в церемонията пред Паметника на Независимостта в София.

Според него дискусия около службите се води в Народното събрание и тя трябва да е „силно експертна“.

„Тези 20 закона, които поставихме в списък в първите дни на Народното събрание, службите не бяха в този списък“, припомни премиерът.
„Знаем, че имаме слабост там, но тази дискусия трябва да продължи с експерти, които са работили в службите. Искам първо експертите да си подредят мнението, след това ще бъде взето политическото решение“, допълни акад. Денков.

Йотова: Искат да сложат ръка на службите, президентът няма да позволи

Магазин за Акумулатори

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира изразеното от правителството недоверие в службите пред журналисти във Велико Търново.
„Недоверие в службите изказват хора, които искат да сложат ръка на службите и за първи път в най-новата ни история да има политически отпечатък върху българските служби за сигурност. Сигурна съм, че президентът Радев няма да допусне това“, заяви Илияна Йотова от хълма „Царевец“.

Законът за противодействие на корупцията

Илияна Йотова не пожела да коментира приетият от парламента закон за противодействие на корупцията в четвъртък. Промените предвиждат съществуващата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да се раздели на две.
„Позволете ми да коментирам по-късно закона, той едва вчера беше съставен в окончателния си вид и приет, нека да видим как кореспондира с останалото законодателство. Слушах много експерти, има различни мнения, много от тях се тревожат от факта, че се създава още един разследващ орган, доколко и как той ще си кореспондира с другите в страната, каква част ще намери този закон в общата съдебна реформа, което е претенция и за съставянето на днешното правителство, това предстои да видим през следващите месеци“, каза Илияна Йотова.

За „сглобката“

Вицепрезидентът Илияна Йотова включи темата за „сглобката“ във властта по време на словото си от хълма „Царевец“ във Велико Търново.

„Много е дълга българската памет, но тя не разделя, тя обединява. Затова 115 години по-късно днес е кощунство да си говорим на „наши“ и „ваши“, на фоби и фили, да се разделяме на променени и не особено променени. Кощунство е след цялата държавническа традиция, кото имаме – сред най-старите в Европа, да се примиряваме с това, че сглобка управлява. Не искам да произнасям тази дума, това е унизително за мен и за хората, които ме слушат“, каза Йотова.

Експулсирането на руски духовници

Вицепрезидентът Илияна Йотова не нападна правителството за изгонването на един руски и двама белоруски духовници от България заради заплаха за националната ни сигурност.

„Службите са в правото си да свършат това, ако имат достатъчно доказателства и сигнали“, коментира Илияна Йотова.

Премиерът Николай Денков пък заяви, че „когато някой извършва неправомерни действия, той трябва да бъде санкциониран“.

„Действията са въпрос на секретен доклад, аз само се запознах с него, нямам пряко отношение към вземането на това решение, то е на ДАНС. В случая става дума за санкция срещу законите на България“, каза акад. Денков.

Членството на България в Шенген

След като в четвъртък от пресцентъра на Министерския съвет обявиха, че среща между премиерите на България и Австрия е планирана много отдавна, днес Денков отново отговори на призива на президента Румен Радев да бъде по-активен по отношение иницииране на разговори по темата „Шенген“.

Премиерът каза, че всеки ден правителството води разговори и преговори и има план как да действа.

„Президентът знае, че отпреди два месеца има уговорено посещение в Австрия“, каза Денков по повод критиките на Румен Радев от Вашингтон, че не е поканил австрийския си колега да посети България, за да го запознае на място какви мерки се предприемат срещу нелегалната миграция.

Нинова призова за смирение на празника

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова отбелязва, че разделението и противопоставянето не подмина празника и призова за смирение.

„И днес ли намерихте да се карате за порциите във властта? Вицепрезидентът Йотова навръх празника напада и заплашва. Темата, разбира се, са службите и кой да ги използва като инструмент, едва ли в името на независимостта на страната ни. Премиерът Денков отговаря.

Смирете се поне за 24 часа. Замълчете поне днес от уважение към хората, които преди 115 г. са мислили само за България“, написа Нинова на страницата си във „Фейсбук“.

Материалът Made in Bulgaria: Властта се разцепи на две навръх Деня на независимостта е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ