17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Мафия: ОИК мотае ритника за кмет-убиец

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Досущ като в мафиотски сюжет Общинската избирателна комисия (ОИК) в Никола Козлево протака шута в задника на кмета-убиец Ешреф Реджеп!
ОИК трябва незабавно да проведе заседание по казуса с общинския кмет, който бе осъден за конфликт на интереси и трябва да бъде отстранен от длъжност – това постанови на заседание Централната избирателна комисия, която разгледа случая.

Реджеб беше окончателно признат за виновен в конфликт на интереси с решение на Върховния административен съд(ВАС) от 29 юни, но вече две седмици Общинската комисия в Никола Козлево не свиква заседание, за да изпълни законовото разпореждане и да прекрати мандата на кмета. В понеделник, 10 юли, все още нямаше насрочено заседание на ОИК за тази седмица, а обясненията на козлевската комисия бяха, че чакат документи и след това ще определят дата за заседанието, съобщи „За истината“.
ЦИК обаче разпореди на общинската комисия незабавно да разгледа случая.

„Случаят е пределно ясен, има влязло в сила решение и то просто трябва да се изпълни“, подчерта днес член на ЦИК по време на заседанието, проведено онлайн. За установения конфликт на интереси на кмета Ешреф Реджеб има решения на КПКОМПИ, на Административния съд в Шумен и на ВАС, и общинската избирателна комисия просто трябва да изпълни закона, подчертаха от ЦИК.
СЛЕД 2 години битка: ВАС изрита скандален кмет, лежал в затвора за убийство

Съгласно закона, Ешреф Реджеб трябва да бъде освободен от поста, тъй като при доказан конфликт на интереси не може да заема публична длъжност. Санкцията е със срок една година, което означава, че той няма да може да се кандидатира за следващ мандат на местните избори през октомври.

Проверка по рама

След като ОИК официално прекрати мандата му, което трябва да се случи до петък, общинският съвет в Никола Козлево ще избере временно управляващ кмет до изборите.
Ешреф Реджеб беше обвинен в конфликт на интереси от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество(КПКОМПИ) още през 2021 г., но оттогава козлевският кмет оспорваше по съдебен път актовете на комисията и почти дочака края на мандата си на кметския стол.

КПКОМПИ наложи на Реджеб глоби от 10 000 лв. и постанови отнемане на сумата от 88 862 лв. заради конфликт на интереси. Комисията установи, че кметът на Никола Козлево е разходвал бюджетни средства в конфликт на интереси, като е сключвал договори за доставка на храни за детски градини и за социални дейности, а стоките са закупувани от фирми на сина и свата на Реджеб. Отделно от това са отпускани общински средства в полза на местен футболен клуб, в чийто Управителен съвет фигурира синът на кмета.

С решение от 2022 г. Административният съд в Шумен потвърди решенията на КПКОМПИ и постанови, че по отношение на Реджеб е налице конфликт на интереси за това, че между 2018 г. и 2021 г. като кмет на община Никола Козлево лично е подписал 8 преводни нареждания в полза на Сдружение „Футболен клуб – Община Никола Козлево“, в което член на Управителния съвет на сдружението е синът на кмета.
Съдебният състав е потвърдил наложената на Реджеб глоба от КПКОНПИ в размер на 5000 лв. и постановеното отнемане в полза на държавата на сумата от 43 170 лв., представляваща получената материална облага.

Освен това съдът констатира конфликт на интереси и за това, че Реджеб е подписал разходни касови ордери по издадени фактури от „Ешрефоглу“ ООД и по този начин в нарушение на закона е разходвал бюджетни средства в полза на търговското дружество, в което съдружници са неговите синове и свързани с него лица. Така кметът незаконно е платил над 27 000 лв. бюджетни средства в полза на роднините си, като тази сума трябва да се върне на държавата. Ешреф Реджеб е осъден да трябва да плати на община Никола Козлево и надниците си за този период от над 16 000 лв.

Магазин за Акумулатори

Междувременно, докато случаят се влачеше две години по съдебни инстанции, Ешреф Реджеб си определи почти депутатска заплата от 4 390 лв. основно възнаграждение, в сила от 1 юли 2022 г. По същото време депутатите от 47-то Народно събрание вземаха 4858 лв.
Убийството

Преди време в медиите се прокрадна информация , че Ешреф е бил съден в Турция за извършено в съучастие убийство през 1995 година. Лежал е в място за лишаване от свобода в турската държава, а през 1999 година е бил амнистиран.

През 1995 година при спречкване в заведение в кв. „Гюнешли“ в Истанбул, община Багжилар, Република Турция, в съучастие между Ешреф Ешрефоглу Вели и Нури Кьосеоглу е било извършено убийството с ловна пушка на един човек и тежко е бил ранен друг.
В документацията, която е извадена от кориците на делото под номер 290 от 1997 година по описа на Районен съд – Бакъркьой, става ясно, че осъденото лице Ешреф Ешрефоглу Вели е роден на 26.10.1955 година. На абсолютно същата дата е роден и Ешреф Реджеб Вели.

Материалът Мафия: ОИК мотае ритника за кмет-убиец е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ