15 C
София
сряда, април 17, 2024

Мафията захапа и църквата: Ники Ролекса бута свой човек за Сливенски митрополит

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

В становище митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф определи като прибързано, недоказано и безотговорно касирането на избора на Сливенски митрополит. Процедурата бе спряна в неделя (25 февруари) по решение на Светия синод, който се мотивира с постъпили жалби. Йосиф е един от двамата членове на синода, наред с патриарх Неофит, който не присъства на заседанието.

На 18 февруари като първи кандидат за нов митрополит бе избран Агатополският епископ Йеротей, дългогодишен викарий на починалия Йоаникий. При второто гласуване за кандидат победи Константийският епископ Михаил.

Патриарх ли? Николай Пловдивски лекуван в психиатрия

Зад две от жалбите срещу избора им стои ставрофорен иконом Евгений Янакиев. В първата пише, че „голяма част от избирателите“ са напуснали помещението за гласуване между първия и втория тур и това дало възможност да се „уеднаквят действията на някои избиратели“ с цел да се избере „един фаворит“ и „един неизбираем“ кандидат. Това, според жалбоподателите, опорочава избора.

Проверка по рама
Митрополит Йосиф

Според Йосиф обвинението е към получилия най-много гласове епископ и то е „прибързано, недоказано и безотговорно“.

„И още, вината, ако има такава е много строго наказана, която епископът в немилост не заслужава. Ами, ако в съд той докаже и аз го предизвиквам той да повдигне подобен съд срещу клеветника, тогава как Св. Синод ще гледа в очите нашия събрат, за когото Св. Синод толкоз пъти уверява православните ни клирици и миряни в БПЦ по света и у нас, че е достоен да бъде епископ и е достоизбираем да бъде в листата на митрополитския избор в Сливен“, посочва митрополитът на САЩ, Канада и Австралия.

На заседанието на синода гласувалите за касирането, приеха и нова наредба, според която единствено неговите членове ще избират занапред митрополитите.

„Заради това ли няколкото митрополити избързаха да извършат второ безотговорно решение, „като съобрази, че е налице неотложност“ т.е. Хей, дайте по-бързо да действаме, защото, ако отложим попадналата ни възможност, желанията на тия, които имаха други мераци, няма да се сбъднат скоро“, пише Йосиф.

Добавя, че не е тайна и даже в Америка се знаят имената на двамата фактори, „единият в Св. синод, а другият в партията на власт, чиито любимци не получиха необходимите гласове“, за което поздравява „смелите 42 избиратели от Сливен за смелостта и дръзновението“.

По информация на „Дневник“ от църковните среди същинският проблем при гласуването в Сливен е бил опитът сред фаворитите да попадне Знеполският епископ Арсений, налаган от Пловдивския митрополит Николай – Ники Ролекса, чийто викариен епископ е.

Магазин за Акумулатори

Йосиф определя новата наредба като комунистическа осанка в устава на Българската православна църква На следващия църковен събор той ще поиска премахването ѝ.

„Свещениците ни и особено миряните обезателно трябва да имат право на избор на техните духовни водачи свещеници, епископи и патриарси. Синодните наредби са вредни за духовния ни живот. Св. Синод трябва да разбере това веднъж завинаги и да отмени на следващото си заседание този враг на духовния ни живот в епархиите – Синодните наредби! Жива църква има там, където има добри енориаши, дейни и ангажирани членове на енорията. И как не могат да разберат нашите митрополити, че без активни енориаши-миряни ние сме мъртви“, пише още Йосиф.

Материалът Мафията захапа и църквата: Ники Ролекса бута свой човек за Сливенски митрополит е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ