19.6 C
София
сряда, септември 27, 2023

Макрон продължи с промените в правителството, като смени министъра на отвъдморските територии

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Макрон уволни министър-делегат за френските отвъдморски територии, 71-годишният Жан-Франсоа Каренко, който преди това беше префект на Гваделупа и Мартиника. Той ще бъде заменен от 65-годишния депутат Филип Вижие, вторият човек в „Демократичното движение“ (MoDem), доктор по фармация и биолог по професия. Още в неделя той трябва да отлети с Макрон за Нова Каледония, където президентът ще се опита да възобнови политическия диалог между местните конфликтни страни, съобщава Le Figaro.
Сутринта започна предаването на властта в Министерството на здравеопазването. Ръководителят на отдела Франсоа Брон, който се бореше да спечели политическа тежест в правителството, беше заменен от бившия началник на кабинета на министър-председателя Елизабет Борн Орелиен Русо. Аурора Бергер наследи Жан-Кристоф Комб като министър на солидарността.

Макрон се надява да преодолее поредица от кризи след преизбирането му миналата година, казаха източници от кабинета пред АФП. След дълги задкулисни преговори изпълнителната власт направи няколко промени в състава на правителството, но ръководителят на Петата република не посмя да смени премиера Елизабет Борн и френския вътрешен министър Жералд Дарманин, които бяха подложени на критики от протестиращи по време на мащабни протести срещу пенсионната реформа по-рано през годината и скорошни вълнения. Припомняме, че масовите безредици и погромите започнаха, след като полицай застреля и уби 17-годишен тийнейджър, родом от Северна Африка.
Като цяло оставките не засегнаха блоковете за икономика и сигурност и Макрон, отбелязаха наблюдатели, не посмя да влезе в конфликт с тези центрове на властта.

Най-неочакваната от оставките беше смяната на Папа Ндиайе, първия чернокож министър на образованието на Франция, който се ползва с авторитет в неправителствените организации. Той беше заменен от Габриел Атал, 34-годишен бивш служител в кабинета, който се смята за един от най-обещаващите политици в изпълнителната власт на Франция. Държавният секретар Марлене Шяпа беше уволнена, след като се забърка в снимка на Playboy в разгара на протестите за пенсионната реформа през април.
След преизбирането си миналата година Макрон се сблъска с масови протести срещу крайно непопулярното увеличение на възрастта за пенсиониране и беше принуден да се върне към управлението на кризата в края на миналия месец, след като отново избухнаха бунтове във Франция. Той отложи за неопределено време обръщението си към нацията, в което трябваше да изложи подробно мислите си за бунтовете. Най-интензивното улично насилие от 2005 г. предизвика дебат за закона и реда, имиграцията, расизма и полицейската бруталност. Според експерти широко обявената рокада, довела до оставката на няколко министри, не е изпратила „силен политически сигнал“ към френското общество. Уволнението на членовете на кабинета показва ограничения кръг лица, избрани от гражданското общество, заключава France Info.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ