12.8 C
София
петък, април 19, 2024

Мародери в гробищата: Кости, камъни и кръв на промоция!

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Временният управител на общинското предприятие „Гробищни паркове“ е подал сигнал до прокуратурата за нередности в гробищните паркове в София. Румен Димитров заяви, че е поел ангажимент да се изправи срещу натрупаните с десетилетия проблеми.

Управителят на предприятието определя днешния ден като „края на промоцията на търговията с кости, камъни и кръв“ и изтъква, че в продължение на години е допускано да се поругава мястото за вечен покой на столичани. „Заварихме кал до коляно, притеснителна за гражданите обстановка, рекетиране на граждани, търговия с камъни, която е голям проблем, тъй като на ден се получават десетки жалби“, заяви Димитров.

Той каза, че в предприятието има 190 работници, като 35 са били освободени от него и на тяхно място са назначени нови служители. Екипът му е установил търговия с гробни места, „опакована през местене на костите на покойници от малки населени места в България, придобивайки места в гробищните паркове на София с цел продажба“.

Според думите му са изравяни урните на кремирани и гробни места са вземани с цел продажба и препродажба. Димитров поясни, че цената на гробно място на Централните софийски гробища поради дефицита там е десетки пъти повече, отколкото цената, която по наредба се заплаща към Столичната община.

„Става въпрос за стотици такива случаи, подали сме сигнали за десетки“, изтъка той. Димитров се надява прокуратурата и институциите да си свършат работата и да им окажат пълно съдействие. По думите му новото ръководство на гробищното предприятие е спряло няколко лоши практики, като погребване на хора в алеите и в санитарните пространства между алеите.

Проверка по рама

Материалът Мародери в гробищата: Кости, камъни и кръв на промоция! е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ