26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Мартин Иванов: Повечето хора търпят болките във времето

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Всеки от нас е чувал и дори изпитвал болка от навяхване, изкълчване, спазъм в мускулите, схващания от неправилната си стойка. Мнозина подминават тези проблеми с надеждата, че ще им мине, докато положението стане нетърпимо и чак тогава търсят помощ.

Кой обаче я оказва? Чак когато опре ножът до кокал, тогава хората се сещат за рехабилитаторите. Тези магьосници, които успяват да накарат болката да изчезне и да се върнем към ежедневието си.

За да ни разкаже повече за професията, кога трябва да търсим помощ и как точно ще я получим, потърсихме Мартин Иванов, рехабилитатор с дългогодишен опит. 

– Мартине, какво точно работите като рехабилитатор?

– Занимавам се с рехабилитация и кинезитерапия от 2004 г. От 2010 г. работя в „Пирогов“ като рехабилитатор. Имам и частен кабинет на „Славия Спортес“, в който помагам на хора с различни проблеми на опорно-двигателния апарат, ставите, нерви.

– Като казваме рехабилитация, повечето хора не знаят какво е това, докато не им се наложи. Какво се крие зад тази дума?

Проверка по рама

– Възстановяване. Възстановяване след различни инциденти и възпаления.

– Как решихте да се занимавате с това, трудно ли е?

– На мен ми е интересно. Носи ми удовлетворение да виждам ефекта от работата си, а тук определено се вижда.

– Какви хора най-често ви търсят за помощ?

– Хора с различни проблеми, пострадали след инциденти и с възпаления на периферни нерви, на шийни, на седалищни, най-различни блокажи по гръбнака и периферните стави, дискомфорт, разнообразни болки в крайниците и такива, които искат да си коригират стойката.

– Може ли човек в зряла възраст да постигне това – корекция на стойката?

Магазин за Акумулатори

– Може, когато има мускулен дисбаланс, той е възможно да се коригира. Специално при гръбначните изкривявания след 25 г. възраст няма как да се получи. Но, ако изкривяването е причинено от дисбаланс на мускулатурата, е постижимо.

Хора, които работят в статични позиции, например дълго време са в една поза на стол, при тях се получава скъсяване на някои мускули, а други се отпускат. Именно това може да се коригира.

– А самото коригиране как се случва?

– Има различни методики. Аз използвам игли, с които отпускам мускулите. Нарича се миопунктура. Разликата с акупунктурата е, че се използват по-дълги игли, с които се влиза по-дълбоко и могат да се отпускат мускули, които са в спазъм и причиняват болков синдром или порочна позиция на тялото.

Акупунктурата е по-широко понятие. 

Там се използват 3 см игли, докато в миопунктурата са 6 см. В акупунктурата се въздейства върху вътрешни органи, за да се насочи енергията да циркулира по правилния начин, докато в миопунктурата идеята е да отпуснем мускулите, за да подготвим тялото за мануалната терапия, която е насочена върху ставите.

Когато някои мускул е в повишен спазъм, той пречи на мануалната терапия да се извършва. Най-често терапията е комбинирана. Прави се някакъв масаж или се отпускат мускулите с игли и после се манипулират ставите. Така е по-безопасно и безболезнено за пациентите.

– Самото лечение с игли по-скоро е от източната медицина. В България хората доверяват ли се на този метод?

– Да. Тези игли са по-тънки, с конусовиден връх, не са с клиновиден, водят се сухи игли. Няма кръв, въпреки че са по-дълги. Поставянето им на повечето места не е болезнено.

– Има ли риск за пациентите? Лесно ли се научава прилагането на това лечение?

– Когато човек не знае какво прави, винаги има риск. Първо се учи теоретично и после с практиката и с годините човек става все по-опитен.

– Било ли ви е страх да забиете игла на някого?

– В началото да, но съм ходил на различни следдипломни обучения, включително и в чужбина, в частност Русия, и съм добил увереност.

и във Фейсбук/media/source/202311/1698832060_03_1.jpg“ title=“undefined“>

Мартин Иванов

– За мануалната терапия или наричана по народно му чекръкчийство казват, че може да те избави от болката, но и да те осакати за цял живот. Вярно ли е това и може ли да се научи?

– Определено, човекът, който го прави, трябва да има някакви познания по анатомия, физиология, да знае кое къде се намира, да е наясно как се върши. Има хора от народа, които си го предават от поколение на поколение – от дядо на баща, на син.

Аз лично съм учил мануална терапия и хиропрактика. Това е като масаж, който е насочен към ставите, освобождаване на блокажи по гръбначния стълб и периферните стави.

– Има ли част на тялото, която се лекува по-лесно или по-трудно?

– Зависи от проблема. Има заболявания, които се лекуват по-дълго във времето. Неврологичните, които са предизвикани от възпаление на нерви, причинени от дискови хернии, или инсулти. Това са заболявания, за които е нужно повече време. Докато, ако е някаква травма, или луксация, или навехнато, те по-бързо минават.

Повечето хора търпят във времето. По-рядко се случва да мислят за превенция, да ходят редовно на масаж, за да избегнат различни травми. Най-често чакат до последно, докато болката не стане нетърпима и тогава се обръщат към нас или към лекарите, но тогава и възстановяването става по-бавно.

– Работите в „Пирогов” и в частен кабинет, и сте доста зает – как борите стреса ?

– Със спорт и сред природата.

– А налагало ли ви се е на вас лично да отидете при колега, защото имате проблем?

– Редовно ходя, но при хора, на които имам доверие. Не бих позволил на всеки да работи с мен. Има хора, които са от народа по селата и се носят слухове, че помагат, но има случаи, в които причиняват по-голяма вреда

Не ги отричам. Имат някаква дарба, но ако при например една дискова херния, която е избила на някъде и притиска нерв, а те не знаят точно какво да правят и действат на сляпо, тази дискова херния се увеличава и състоянието на пациента се влошава.

Докато, ако ние не сме сигурни какво точно се случва, насочваме пациентите към скенер, ядреномагнитен резонанс.

Ако дойде човек с някакъв проблем при мен, първо сядаме и си говорим, разказва ми за какво става въпрос, след това правим преглед. Има маркери по самото тяло, по които се ориентирам как да действам. Ако не съм сигурен, го изпращам на лекар. Ако видя какъв е проблемът, започвам да работя с него.

Като цяло, свеждам до минимум да се случи нещо лошо. Например, има такива методи, които се прилагат и са без риск.

– Профилактиката кога и как трябва да се случва?

– Човек трябва да търси рехабилитатор, когато има симптоматика, през другото време е достатъчно да ходи на масаж и веднъж в месеца при специалист за преглед. Все има нещо, което да понаболва.

В България в момента я няма тази превенция. Навремето имаше. Когато бях ученик, идваха в училище, правиха ни измервания за гръбначни изкривявания. Сега хората ходят на платени специалисти. При децата е сериозен проблемът. Родителите се усещат малко по-късно, отколкото е нужно.

– По ваше мнение, чак когато детето стане ученик ли трябва да се вземат мерки?

– След 7-годишна възраст. При засилване на статичните положения и неправилната позиция на тялото започват проблемите. Тогава е хубаво да се направи преглед и ако детето е с гръбначни изкривявания, да се започнат занимания за корекцията им.

Част от практиките, които прилага специалистът:

► Приложната кинезиология е метод за диагностика и лечение, който чрез изследване на мускулите открива и коригира нарушеното равновесие в тяхното функциониране. Лечебното докосване и балансираното здраве са методи за самопомощ, които са се развили, благодарение на нея. 

► Акупунктурата на практика представлява забождането на тънки игли през кожата, като се търсят точно определени точки. Според класическата теория на акупунктурата, организмът е изпълнен с жизнена енергия, наречена “чи”. Тази енергия протича по определени пътища или меридиани.

► Миопунктурата е модерна диагностична и терапевтична акупунктурна система, в която дълги и тънки игли, с помощта на специален инжектор, се въвеждат с хирургическа прецизност в най-дълбоките и трудно достъпни мускули на тялото.

► Мануалната терапия е алтернативен начин за лечение на проблеми с гръбначния стълб и ставите. Името идва от латинската дума “manus”, която означава ръка.

Цанка ДОНКОВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ