26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Медът не може да замести лекарствата

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Медът е нектар от цъфтящите растения, преработен от пчелите. Той съдържа витамините А, В, С и минералите калций, магнезий, мед, желязо, фосфор, калий, бор и цинк. А дали може този толкова богат на витамини и микроелементи продукт да излекува? Вижте мнението на експерти. 

Безусловно медът притежава полезни свойства.

Но въпреки това количеството витамини и минерали в меда не може да покрие дневната доза, необходима на организма. В този смисъл по-полезни са зеленчуците и плодовете.

Противовъзпалителните и антибактериалните свойства на меда са свързани със съдържанието в него на естествени антибиотици и фитонциди. Затова той действително облекчава състоянието при простудни заболявания. Понижава и рефлекса за кашляне.

Освен това оказва противовирусно и противомикробно действие. Но като лекарство действително не бива да се надценява. Медът не може да замести лекарството. Това е натурална биодобавка, която е полезна, ако я употребявате правилно – в първата половина на деня като самостоятелен продукт. И не го нагрявайте над 40 градуса, за да не изгуби полезните си свойства. 

Внимание! 

Проверка по рама

Здравите хора трябва да употребяват предпазливо меда – не повече от 50-100 г. Той съдържа голямо количество бързи въглехидрати, които натоварват задстомашната жлеза и бъбреците. Всички видове мед са с висок гликемичен индекс – средно 70-80, затова той не се препоръчва на хора със захарен диабет първи и втори тип, както и при затлъстяване. Желателно е да се ограничи употребата на мед при заболявания на стомашно-чревния тракт и дихателните органи, бронхиална астма. При алергия към продукти от пчеловодството медът е противопоказен. 

Не се увличайте по него и в период на кърмене, тъй като това може да провокира алергична реакция у бебето. Ако детето страда от алергични реакции, не му давайте мед до 2-3-годишна възраст, а след това – с голяма предпазливост, без да превишавате дневната норма от 20-30 грама. В случай на алергична реакция се обърнете към специалист. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ