30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Мелатонинът е хормонът на вечната младост

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Този хормон се изработва в човешкия организъм, открит е едва през 1958 г. от проф. Аарон Лернер от Йелския университет. По-нататъшни изследвания показват, че играе огромна роля в поддържането на здравето, профилактика на заболяванията и удължаването на младостта.

Защото понижава нивото на холестерол в кръвта, намалява разрушителното действие на стресовите хормони, които могат да увредят сърдечния мускул, особено в преклонна възраст, пише в своя статия доц. Ария Гвоздиковская, кандидат на биологичните науки, член на Международния екологичен клуб.

Освен това защитава от повишаване на кръвното налягане, от алергични заболявания, простуди, помага в лечението на шизофрения, болест на Алцхаймер и паркинсонизъм. С една дума, предотвратява много болести. Заради тези негови въздействия го има и като препарат, който се продава в аптеките. И днес за много американци и европейци е нормално да приемат хапче мелатонин преди лягане. Оказва се обаче, че за повечето от нас въобще не е нужно да го купуваме от аптеките, тъй като съществуват немалко естествени начини да повишим нивото на хормона в организма си, независимо на каква възраст сме.

Установено е, че епифизата е онази жлеза, която произвежда специфичния хормон мелатонин, който контролира възрастовите изменения. Максимално се изработва в детска възраст, като е основен фактор за имунитета на децата, достига своя пик към 25-годишна възраст, след което започва да се понижава. След 60-годишна възраст нивото му спада до 20 и повече процента под нормата, рязко се понижава имунитетът и възникват възрастовите болести. 

Учените предполагат, че причина за това са свободните радикали, за борбата с които се изразходва повече мелатонин. Затова са нужни мерки за борба със свободните радикали, като една от тях е растителна диета, богата на антиоксиданти. Епифизата се нарича още сърцето на мозъка, тъй като с помощта на мелатонина помага на сърцето да се труди през целия му живот.

Възстановяването на първоначалното ниво на мелатонина в организма не само обновява регулирането на всички биологични системи и органи, но и подмладява самата епифиза, възстановявайки нейната способност към самостоятелна изработка на мелатонин.

Проверка по рама

Много научни изследвания потвърждават, че действително сънят е най-доброто лекарство. Научно-практическото обоснование за това твърдение е, че именно през нощта се изработват 70% от мелатонина. А именно той регулира биоритмите: помага да се приспособяваме към смяната на деня и нощта, изпраща в зимен сън животните, а нас в леглото с настъпването на тъмнината. Максимумът от хормона се изработва от 0 до 4 часа сутринта и при разсъмване спада.

Когато се потопим в съня, мелатонинът се заема за работа – възстановява, ремонтира, укрепва… Той е един от най-силните имуномодулатори и антиоксиданти. С възрастта производството му намалява, а това е сигнал за всички останали системи в организма, че е настъпило време да стареят. Ако има недостиг и в младия организъм, той също започва да старее с ускорени темпове. Две големи изследвания го доказват: работещите нощем, които изпитват хроничен дефицит на мелатонин, с 40-60% повече рискуват да развият коронарна болест на сърцето и съдовете, както и метаболитен синдром – съвкупност от затлъстяване, хипертония, диабет и атеросклероза. 

Нощта и тъмнината са двата важни фактора за производство на мелатонин, затова учените са категорични, че трябва да спим именно през нощта и непременно в тъмнина. Когато навън притъмнее, епифизата започва да изработва мелатонин. Пълната тъмнина и нощта са двете важни условия за образуването му. Ако живеехме в съгласие с природата, т.е., да си лягаме на свечеряване и да ставаме на разсъмване, би имало значително по-малко болести и преждевременна смърт. Но природата е нямало как да предвиди, че ще изобретим електричеството, което предполага бодърстване и през нощта, като лишаваме себе си от жизненоважния хормон. Запомнете: от 0 до 4 часа сутринта трябва не просто да лежите в леглото, а да спите, защото точно в този отрязък от време организмът изработва достатъчно мелатонин.

Човек не може да се запаси с мелатонин „за после“, изработеният през нощта стига само до следващата нощ. Хората, предпочитащи нощния живот, трябва да знаят, че дневният сън въобще не компенсира липсата на нощния. Дори и да се опитате да си отспите на другия ден, в организма няма да се изработи мелатонин. Учените смятат, че именно прекалената осветеност съкращава живота на хората в големите градове и дори са въвели специалния термин „светлинно замърсяване“. 

За щастие, никак не е трудно да стимулирате изработката на мелатонин. Първо, спазвайте циклите, защото тези, които си лягат около 10 вечерта и стават на разсъмване, произвеждат най-голямо количество през нощта и се чувстват по-енергични и работоспособни през целия следващ ден. 

Второ, не забравяйте че много лекарства, кафе, алкохол и никотин понижават изработката на мелатонин. 

Магазин за Акумулатори

Трето, наблягайте на продукти, съдържащи аминокиселината триптофан: именно тя е „строителният материал“ както за серотонина, така и за мелатонина. Най-много триптофан се съдържа в твърдите видове сирена, кокошите яйца, немазното месо, фасула, тиквените семки и ядките. От някои продукти можете да получите мелатонин в готов вид – царевица, ориз, овес, ечемик, домати, банани.

Хапвайте от тези продукти час преди лягане, така ще се увеличи мелатонинът в кръвта и ще усетите неговия успиващ ефект. Трябва да се отбележи, че преди всичко въглехидратната храна спомага за изработката на мелатонин в организма, но имайте предвид, че въглехидратната „сънотворна“ вечеря трябва да изконсумирате на гладен стомах. Тя не трябва да съдържа белтъчни продукти, а мазнините сведете до минимум. 

Например, приготвяйте макароните си със зеленчукова заливка, а картофите запичайте с кората. Четвърто, не забравяйте витамините, например В3 и В6 могат да повишат производството на мелатонин. Много В3 се съдържа в сушените кайсии, слънчогледовото семе, пълнозърнестата пшеница, ечемика, а витамин В6 – в пълнозърнестата пшеница, морковите, горските ядки, соята, лещата, а също така в скаридите и сьомгата. Тези, които предпочитат да пият аптечни витамини, трябва да знаят, че витамин В6 се приема през първата половина на деня, а витамин В3 най-добре да се пие вечер, заедно с калций 1000 мг и магнезий 500 мг, които през това време на денонощието спомагат за изработката на мелатонин. 

Пето, имайте предвид, че електромагнитното поле влияе отрицателно на работата на епифизата. По възможност ограничете контактите с тези електромагнитни полета, като например нощем премахвайте от спалнята електронната техника. Основни източници са компютрите, копирните апарати, телевизорите, електропредавателите, както и зле изолираните проводници. 

Дали е опасен приемът на мелатонин? 

Увлечението на американците по подобни хормонални препарати предизвиква учудване сред медиците. Защото дори приемът на неголеми дози – 1-2 мг, предизвиква увеличаване на съдържанието на мелатонин в кръвта стотици пъти в сравнение с естественото ниво на хормона. Фармацевтите са заложили тази доза в своите препарати, за да осигурят достатъчно високо ниво на хормона в кръвта за денонощието, за да се получи гарантиран сънотворен ефект.

Но самата епифиза изработва хормона в значително по-малко количество, то обаче е постоянно и в съответствие с определени закономерности. Затова много изследователи са стигнали до извода, че допълнителният прием на този хормон може да бъде полезен само за болни и за престарели хора. Но всеки е длъжен да се погрижи за естественото ниво на повишаване на мелатонина. Ако, разбира се, желае да запази или подобри своето здраве и да увеличи продължителността на живота си. 

Изследвания показват, че процесът на стареене може да се преустанови незабавно. Учените са уверени, че ние сме способни да използваме своя биологичен потенциал за живот до 120 години. Лабораторни тестове са показали връзката между повишаването на нивото на мелатонина с нарастването на съпротивляемостта към заболявания, както и възраждането на сексуалната активност, която може да се съхрани до самата смърт. Учените твърдят, че мелатонинът е способен не само да удължи живота на човека с една трета, но и да промени неговото качество, да съхрани младостта и да позволи да останем енергични и жизнерадостни през целия си живот.

Последвайте тези пет „нощни съвета“:

► Закривайте за през нощта прозорците с плътни щори.

► Не спете на включена нощна лампа или телевизор.

► Ставайки нощем, не светвайте лампата. 

► За осветление в тоалетната е достатъчна малка замъглена нощна лампичка.

► Ако се заседявате до късно, осветлението в стаята да не е ярко, още по-малко лампа с дневна светлина.

► Старайте се да заспивате не по-късно от полунощ.

Яна БОЯДЖИЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ