20.8 C
София
сряда, юли 24, 2024

МЕСТЕН ВОТ: Паднаха емблематични кметове – ГЕРБ, „Възраждане” и ДПС черпят

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Извънредният местен вот в Хасково донесе голям успех за ГЕРБ и ДПС, много по-мащабен от есенния резултат. В Борован „Възраждане“ подобри актива си. Кмет на Панагюрище пък ще е независимият Желязко Гагов, който изхвърли емблематичния Никола Белишки. Това е равносметката от вчерашните местни избори, проведени в общо 26 селища, след като миналогодишният вот бе касиран. Изброените градове бяха най-важни, останалото бе избори за селски кметове.

В Хасково се гласуваше за общински съвет. ГЕРБ и ДПС управляват от няколко мандата Хасково, стоят зад кмета от ГЕРБ Станислав Дечев. Затова бе важно за тях да запазят абсолютното мнозинство, което имаха досега, съответно с 14 и 9 гласа. Подобриха го драстично – ГЕРБ получи 36,79%, ДПС 24,70% – 17 и 11 мандата.  “Синя България“ на някогашния дългогодишен кмет Георги Иванов се нареди трета с 7,02%. От останалите резултати интересен е сривът на ПП-ДБ – само 2.97%.

Но той бе очакван, след като поради неприкрити местни скандали ДБ не участва в листата. В крайна сметка в града на Асен Василев, Делян Добрев, а и „Наско Културата“ (Атанас Атанасов), мандатите се разпределиха така: ГЕРБ – 17, ДПС – 11, „Синя България“ – 3, „Глас народен“ – 3,„България на регионите“ – 2, „Възраждане“ – 2, „БСП за България“ – 2, ПП-ДБ – 1, ИТН – 1.Избирателната активност беше 36,05%.

В Борован също се гласуваше за съветници. „Възраждане“ спечели вота, като спрямо есента увеличи мандатите от 6 на 7. За разлика от тогава, сега това значи абсолютно мнозинство. ДПС стана втора с 4 мандата, „Български глас“ и БСП ще имат по един представител в съвета. Както и есента, ГЕРБ не спечели мандат.

Провалът, а и успехът на „Възраждане“ се обясняват от факта, че хората на Костадин Костадинов се бивши фактори от ГЕРБ. Миналата година на местна почва партията на Бойко Борисов се разцепи. Самият кмет Иван Костовски („Възраждане“) е бивш председател на общинския съвет от ГЕРБ.

Проверка по рама

В Панагюрище пък се състояха избори за кмет. Сутринта днес резултати официално не бяха обявени, но се знае, че издигнатият от инициативен комитет Желязко Гагов печели отново срещу дългогодишния управник Никола Белишки (ГЕРБ).

Материалът МЕСТЕН ВОТ: Паднаха емблематични кметове – ГЕРБ, „Възраждане” и ДПС черпят е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ