България

Минеков: Свидетел съм на корупция и на законна корупция

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Това, което видяхме за 6 месеца – абсолютно отстъствие в последните 12 години на ясна политика по отношение на националната култура. Неясно финансиране, политическо субсидиране, раздаване на средства по партиен начин, раздаване на средства в медии, което е подкупване. За съжаление има много щети има по паметници на културата. Внесли сме сигнали в прокуратурата да се намерят извършителите на тези сериозни престъпления, чакаме отговори и се надяваме да ги получим скоро. Това заяви министърът на културата проф. Велислав Минеков.

„Много сериозна акция имаше за спасяване на гробницата на Краново, възможно е да получим средства от чужбина за възстановяване на гробницата. Имахме разговор на високо ниво по отношение на щетата на остров Свети Кирик и Юлита. Имаме подадена ръка от Франция и ЮНЕСКО във връзка със спасяването на острова заради съществуващата разруха заради мечтите да се управлява по престъпен начин“, посочи той.

„Свидетел съм на корупция и законна корупция, на безпринципно раздаване на 33 млн. Лева през Фонд „Култура“. Никой следващ министър няма да може да заобиколи изискванията, които ще бъдат поставени от нас. През годините бюджета на Министерството на културата е нищожен и мизерен, много служители са били съгласни с тази мизерия. Нашето искане да се вдигне бюджета с още 49% – това не се е случвало. Проведохме разговори с общини, общности, с партии, за непрекъснато покачване на бюджета със стъпка от 0,5% от БВП“, посочи той.

През годините е имало опити за „плячкосване“ на остров Кирик – разпродаване на строителни петна, на които да се строи архитектура, която да наподобява архитектурата в Созопол. „Той е абсолютно ограбен, до последно, липсват два торпедни кратера, достойни за всеки световен музей, унищожен е виенският парапет, нарязан и претопен“, разкри Минеков. Имало е идея и островът да стане хазартен център, което също, по думите му, е опит за плячкосване.

Коментари

Коментара

Проверка по рама
loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button