България

Министърът на транспорта: Корабът „Вера Су“ потъва, ситуацията е критична! ВИДЕО

 

big_big_1bc2033

 

 

Корабът „Вера Су“ потъва. Това обяви министърът на транспорта Христо Алексиев пред БНР.

 

Проверка по рама

 

Плавателният съд вече 13 дни е заседнал край бреговете на Яйлата, като се е и изместил и приближил към брега. Към този момент екипажът не е евакуиран въпреки готовността това да бъде направено.  Желание за евакуация от страна на капитана до този момент не е заявено.

 

 

Създалото се впечатление, че действията за изтегляне на кораба, заседнал край Яйлата, са закъснели, се дължи на липсата на достатъчно информация, смята кап. Андриян Евтимов – морският посланик на Международната морска организация:

 

Магазин за Акумулатори

 

„Комуникационният подход за случая към обществеността от страна на заинтересованите не беше най-правилният. Именно поради липсата на информация в продължение на много дни се създаде една от предпоставките, че нещата са закъснели и че нищо не се е правило през тези всичките дни.

 

 

Затова може да черпим опит и от големи аварии, които са се случвали по света. Давам пример за една от най-големите аварии, които са за последните години – обръщането на един кораб в Щатите, където всекидневно се даваше информация за това какво се прави, как ще се извади, кой ще участва, как ще се реже кораба и така нататък. В тази част мисля, че се направи доста сериозен пропуск“.

 

 

 

Според кап. Евтимов напускането на кораба от екипажа на кораба се решава в крайна сметка от капитана му и, освен при много лошо време, това не бива да се случва, защото кораб без екипаж е още по-рисков.

 

 

 

Наш приоритет е запазването на човешкия живот и действаме превантивно. През нощта, около 03:00 часа, изградихме съоръжение, за да може екипажът да бъде евакуиран”, обясни Христо Алексиев.

 

 

 

Работата на място е сложна, не може да бъде вкарана тежка техника. Проблеми създава и времето, вълните били по 4 бала. Обмислян е вариантът за евакуация и с хеликоптер, но това също е опасно, защото корабът е близо до скали, а в района има силен вятър.

 

 

 

Относно товара на кораба министър Алексиев обясни, че според становище на Европейската агенция за морска безопасност, че това не е опасен товар.

 

 

 

 

 

 

 

Източник: бТВ

 

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort