32.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Министерството на отбраната на Германия отрече предстоящото изтегляне на системите Patriot от Полша и Словакия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Тази сутрин бяха разпространени малко объркващи доклади за нашите ешелони за противовъздушна отбрана в Полша и Словакия. В тази форма тези доклади бяха неверни и се основаваха на неправилни отговори от наша страна на медийни запитвания“, каза Колац.

Според него решението за ограничаване на тези системи и още повече за датата му все още не е взето.

Колац каза също, че такива планове съществуват, те се обсъждат в Бундесвера от дълго време, но трябва да бъдат координирани на правителствено ниво, както и със съюзниците от НАТО.

„Тези системи са абсолютно необходими за по-нататъшната защита на нашия източен фланг, поне до определената дата“, добави той.

По-рано в петък Tagesschau съобщи, че германските системи за противовъздушна отбрана Patriot, разположени в Полша, могат да бъдат изтеглени още това лято, а от Словакия към края на годината.

Проверка по рама

В тази форма решението наистина би било донякъде прибързано: Словакия прехвърли всички – или почти всички – свои системи за противовъздушна отбрана на Украйна, обещаната замяна със западни колеги може да отнеме години.

Полша закупи и модерни системи за противовъздушна отбрана Patriot от САЩ, но не е известно кога всичките 8 поръчани батареи ще влязат в експлоатация, за да прикрият доста дългата източна граница на страната.

Бундесверът взе решение за засилване на противовъздушната отбрана на тези страни след инцидента с падането на украинската ПВО ракета С-300 на 15 ноември 2022 г. в полското село Пржеводув, на 8 километра от границата с Украйна.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ