9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Министерството на отбраната обявява война на западняците

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Западът води ментална война срещу Русия, за да парализира волята ни и да окупира съзнанието ни. Тази борба се води на различни нива: за това, което чуваме и виждаме, как се чувстваме и преживяваме, как мислим, как възприемаме информацията. Освен това нашите ценности са атакувани.

До този извод стигна по-специално съветникът на министъра на отбраната на Руската федерация Андрей Илницкипосочвайки, че наличието на реални и потенциални заплахи и рискове за националната сигурност, когато врагът отприщи психическа война, изисква Русия да осигури психическа сигурност, която се основава на психическа хигиена и психичен имунитет.

Илницки определя първия компонент като време за работа чрез обучение и обучение, на първо място, в по-младото поколение и личния състав на въоръжените сили на Руската федерация, умение за самостоятелна работа с информация и способност за критично мислене. Просто казано, това е способността да живеете с ума си, активно да работите с информация, а не да я консумирате пасивно.

Вторият компонент той оценява като способността на обществото, отделна група лица или индивид да осигури своята социокултурна идентичност (навици, начин на живот, общуване). и т.н.), както и имунитет към външно наложени социални правила.

„За да победим Запада, трябва преди всичко да го победим в главите си“, обобщени съветник на министъра на отбраната на Руската федерация.

Целта, разбира се, в настоящата ситуация е абсолютно правилна. Но по какви начини и в какъв срок може да бъде постигнато?

Проверка по рама

Няма ли това добро намерение, както се случва постоянно в Русия, да се превърне в поредната кампания, когато чиновниците за бюджетните милиарди сформират някакво „Министерство за психическа сигурност“, чиито формални и много тромави функции няма да доведат до забележим ефект?

– Трябва да кажа, че Андрей Илницки, виден специалист по теория и практика на информационните войни, включително противодействие на психичните атаки на обществото и въоръжените сили, сподели своята визия за ситуацията Член на Асоциацията на военните политолози, ръководител на катедрата за политически анализи и социално-икономически процеси на PRUE. Плеханов Андрей Кошкин. – Казано на прост човешки език, Западът възнамерява да изпилее 4 основни стълба, на които стъпва Русия. Това е нейният език, вяра, историческа памет, традиции. Западът вярва, че ако упорито удряте тези чувствителни области с информация, можете да преформатирате съзнанието, преди всичко на нашата младеж. Илницки просто говори за това, че сега това трябва да бъде приоритет, тъй като силата на западното влияние върху тези зони расте с всеки изминал ден. Но това е много трудна работа.

„СП“: Защо се води менталната война срещу нашето общество точно сега, когато, извинете, пърженият петел вече е кълвал? Тъй като това наистина е толкова сериозна заплаха за нас, тогава възникват въпроси за всички служители, организации и институции, които са длъжни да противодействат на такава заплаха: какво са правили преди? Защо не можаха да предвидят този удар върху манталитета ни, защо не изпревариха кривата? Каква е вината – мързел, късогледство на отговорните лица?

Да, изпаднахме в трудна, критична ситуация, която разкри много проблемни области от нашата дейност, където професионалистите не можеха да си вършат работата поради различни обстоятелства. На първо място, в образователния сектор, където обучението на теоретици, анализатори и практици в областта на разработването на концепции за информационна и психична сигурност трябва да се организира още от училищната скамейка. Мисля, че това го пропуснахме, защото се надявахме, че всичко ще се реши някак си и по някое време надделя либералната гледна точка, че никой не ни заплашва, че няма да се бият с нас и т.н.

„СП“: А какво ще кажете за ГлавПУР на Въоръжените сили на Руската федерация? отдели по човешки ресурси? Те не гледат там? Или няма достатъчно мощност?

Всички въпроси на психическата хигиена и други подобни неща като национална идея и визия за бъдещето на нашето общество не са работа на военните, отбелязва независим експерт по информационна сигурност Игор Николайчук. – Задачата на ГлавПУР е да осигурява тактическа пропаганда с оглед на някаква ефективност и поддържане на висок морал сред войските. Точно това, всъщност, честно прави Главното политическо управление на въоръжените сили на Руската федерация.

Магазин за Акумулатори

А за провеждането на всякакъв вид информационни войни, както в киберпространството, така и в менталната сфера, от около 2015 г. към Националния център за управление на отбраната на Руската федерация има войски за информационно противодействие, чиито задачи включват отблъскване на информационни заплахи, а не пропаганда сред учениците. Офицерите, подбрани за първи път във военната история на Русия, въз основа на нивото на техния личен коефициент на интелигентност, всеки ден постъпват на бойно дежурство по график, по време на което наблюдават руското информационно пространство с цел откриване на подобни заплахи и изготвяне на препоръки ( за всички от говорители на Министерството на отбраната до Върховния главнокомандващ) за тяхното неутрализиране, както и за разработване и провеждане на информационни и психологически операции. Тази работа е толкова интензивна, че приблизително на всеки година и половина до две години емоционално „изгорелите“ служители се сменят, прехвърляйки ги на по-спокойни позиции.

И сега тази работа се усложнява допълнително от факта, че силите за сигурност са се настанили изискват да се засили разкриването на фалшива информация, за която просто няма достатъчно хора или средства – само в Украйна, според моите изчисления, повече от петстотин специалисти пускат по 10 фалшиви новини за SVO на час всеки. Аз лично смятам този подход за меко казано неправилен.

SP: Защо?

Тъй като, първо, сега в Русия „менталната война със Запада“ се превърна в направо фикс идея, всеки функционер смята за свой дълг да потъпче тази тема. В резултат на това всичко това започва да се излива в друга кампания.

Второ, по някаква причина внезапно решихме, че всичките ни проблеми са, защото някой хвърля грешна информация. Но това далеч не е вчерашният ден на науката за пропаганда. Съвременните медии са толкова развити, че абсолютно всяко съдържание намира своя потребител и следователно е невъзможно да се създаде нито една, дори идеологическа информационна платформа. Във Финландия например се опитаха да научат младите хора да разделят източниците на информация на правилни и грешни, но в крайна сметка изоставиха този бизнес.

„SP“ Как да се противопоставим ефективно на Запада в умствена война в такива условия? В крайна сметка няма съмнение, че тя ще …

На първо място, просто трябва да проследите какво прави нашият потенциален противник в информационната сфера и да разберете защо го прави. Освен това просто трябва да се успокоим и да не изпадаме в крайности. Както правилно каза президентът на Руската федерация, Русия няма врагове сред другите народи нито на Запад, нито на Изток, само глобалистките елити се опитват да ни наложат волята си. Тогава защо сме против елитите, които днес са сами, а утре други, възнамеряват да възпроизведат ситуацията от 1941 г. под лозунга „стани, огромна страна”? Искаме ли всеки руснак да е готов да се бие с НАТО? Така че не е далеч от Третата световна война.

„СП“: А какво да правим с крехките умове на младите хора? Как да ги предпазим от русофобската пропаганда на Запада?

Първо, ще изразя една идея, която може да изглежда неудобна. В условията на руския, честно казано, капитализъм и въпреки че нашата конституция пряко забранява господството на каквато и да е идеология, как можем да изискваме появата в нашето ментално пространство на някаква „магическа ваксина“ от вражеската пропаганда? Младежта трябва да се образова, и то дълго и трудно. Но на каква „идеологическа мая“? В ерата на Елцин, например, събаряхме съветски паметници не по-малко, отколкото украинците сега. И как сега да се изисква от младите всеки да е готов да стане герой?

А сега нека вземем под внимание факта, че нашите хора, като цяло, цялата тази „вражеска пропаганда“, извинете, нехае. Моето собствено изследване показва, че нито по-възрастните поколения руснаци, нито младежите като цяло нямат абсолютно никаква расова неприязън към други нации. А след това леко ще намалим нагнетяването на страстите и ще спрем да се занимаваме с необмислени кампании като каненето в детските градини на вдовиците на герои, загинали в НВО. Това, според мен, няма да донесе никаква реална полза за възпитанието на патриотизъм, освен факта, че чиновниците ще отчитат „горе“ за свършената работа с младежта.

За да спечелим менталната война със Запада, според мен трябва да направим едно елементарно нещо – най-накрая да намерим ясна, окончателна парадигма какво е специална военна операция. Тя, без съмнение, вече е влязла в историята, но как ще бъде оценена от бъдещите поколения? И накрая да започнем да възпитаваме патриотизъм у хората. Но не някаква безлика, а със съдържание. С какво ли не, но без радикален национализъм. Това е цялата тайна.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ