21.3 C
София
понеделник, септември 25, 2023

МИСЛЕТЕ на 29 октомври: Всичко, което трябва да знаете за местния вот

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Половин година след предсрочните парламентарни избори на 2 април българските граждани отново ще отидат до урните, за да дадат гласа си за своя кандидат за кмет или общински съветник в най-важните за хората избори – местния вот. Президентът Румен Радев вече насрочи датата, на която ще се случи това – 29 октомври, а няколко дни по-късно Централната избирателна комисия (ЦИК) прие и публикува хронограмата с важните срокове за тези избори.
Според нея до 13 септември по-голямата част от претендентите за местната власт вече ще бъдат известни, тъй като тогава изтича срокът за партиите и коалициите да подадат заявления за участие в ЦИК. Няколко дни по-късно (18 септември) е крайният срок и за местните коалиции и инициативни комитети, които трябва да подадат заявления в Общинските избирателни комисии (ОИК). На 26 септември ОИК регистрира кандидатските листи, пише „Дневник“.

На следващия ден – 27 септември – изборната администрация ще определи с жребий номерата на партиите и коалициите, които всеки избирател отбелязва в деня на вота. Номерата на местните коалиции и независими кандидати следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите, съгласно поредността на вписването на заявлението в регистъра на ОИК.
Новост в хронограмата за местния вот е, че този път изборната комисия изрично е посочила, че до 28 септември администрацията на Министерския съвет трябва да определи вида и размерите на параваните за гласуване.

На вота през април такова указание липсваше и това доведе до прехвърляне на топката между областните администрации, държавата и ЦИК за това кой трябва да наложи критерии за начина, по който да изглеждат параваните. В крайна сметка резултатът беше, че секционните комисии сами решаваха как технически да организират тази част от процеса, което на места доведе до нарушаване на правилата в Изборния кодекс.
Началото на предизборната кампания по традиция е месец преди вота, т.е. започва на 29 септември, а до 30 септември общинските избирателни комисии трябва да назначат секционните избирателни комисии след консултации между партиите.

Проверка по рама

Мога ли и как да гласувам на друг адрес
Избирателите, които на местните избори на 29 октомври искат да гласуват за кмет и общински съветници в населено място, различно от постоянния им адрес, трябва да подадат заявление за гласуване по настоящ адрес в съответната администрация до 14 октомври. Условие обаче е да имат настоящ адрес поне от шест месеца преди деня на вота, т.е. поне от 28 април.

Избирателите, променили адресната си регистрация в друго населено място в Република България след 28 април 2023 г., имат право да гласуват по предишната си адресна регистрация, където са включени в избирателните списъци по постоянен или настоящ адрес. За да могат да гласуват по настоящ адрес, избирателите трябва да подадат в писмен или електронен вид заявление до общинската администрация, което да съдържа следната информация:

•       ЕГН
•       номер на документа за самоличност

•       подпис

Магазин за Акумулатори

Целта на подаването на заявление за гласуване по настоящ адрес е да бъдат променени избирателните списъци. Справка за номера и адреса на избирателната секция ще може да се прави на сайта на ГРАО.
Изборния кодекс не предвижда разкриване на секции в чужбина за местни избори. Това означава, че български граждани, които временно пребивават извън граница, т.е. такива, които са на почивка, в командировка или на гости, няма да имат възможност да гласуват. Същото важи и за постоянно живущите в чужбина.

До 19 октомври всеки избирател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък, допуснати спрямо него, с писмено заявление до кмета на общината, кметството или кметския наместник.

За избирателите с увреждания
Хората с трайни увреждания трябва да подадат заявления (писмено или онлайн) за гласуване с подвижна избирателна кутия не по-късно от 14 октомври. За да се образува подвижна секция за дадено населено място, трябва да има подадени поне десет заявления.

Хората с увреждания могат да подават заявления за гласуване и до пет дни преди изборния ден, но ще могат да бъдат включени към списъка на гласуващи с подвижна секция само ако в района им вече има образувана такава.

Както обичайно, ще може да се гласува и в болници, затвори, на кораби и за да се образува секция, трябва да има поне десет желаещи.

Материалът МИСЛЕТЕ на 29 октомври: Всичко, което трябва да знаете за местния вот е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ