32.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Митове и заблуди за пиенето на вода

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Може ли да се пие вода по време на хранене, как да се подобри обмяната на веществата, с какво е най-добре да комбинираме алкохола, за да намалим натоварването върху бъбреците и за какво сигнализира постоянната умора? Отговорите на тези въпроси ще научите в тази статия.

Всички отдавна са разбрали, че здравето зависи до голяма степен от количеството и качеството на водата, която пием, но все още остават някои въпроси по тази тема: от колко литра течност се нуждае човек всеки ден, вредни ли са газираните води и дали е възможно да се пие минерална вода, без препоръки на лекаря? Ето и съветите на специалистите по здравословно хранене и диетология.

Ние си мислим: Не трябва да се пие вода по време на хранене. Течността разрежда стомашния сок и по този начин се потиска процесът на храносмилане.

В действителност: Абсолютно безопасно е да се пие вода преди и по време на хранене – около една чаша (150-200 мл). Може и по-малко, повече – не си струва.

Веднага след хранене е по-добре да се въздържате от прием на течности в продължение на поне 20 минути, тъй като тя може наистина да разреди концентрацията на стомашния сок и да влоши храносмилателния процес. Тази препоръка е особено важна за тези, които страдат от гастрит, гастродуоденит и др.

Отбелязваме, че има така наречените хора със “суха уста”, които отделят малко слюнка. Те може да пият спокойно вода по време, преди и след хранене.

Проверка по рама

Ние си мислим: Ако изпием чаша вода половин час преди хранене, ще ядем по-малко.

Всъщност: Правилно е! Когато водата навлезе в стомаха, реагират обемните му рецептори и се появява усещането, че вече сме се нахранили, чувството за глад се притъпява. Това дава възможност за по-добър контрол върху избора на храна и нейния обем в момента, в който седнете на масата.

Ние си мислим: Сутрин трябва да се изпива по една чаша вода, за да се стартира работата на стомаха.

Всъщност: Да, като най-добре в този случай действа алкализираната вода, която може да се получи с добавянето на лимон или джинджифил. Ако изпиете чаша такава течност сутрин, тя перфектно ще стартира работата на стомаха и метаболитните процеси. Между другото, желателно е водата да е топла.

Има и друга възможност: накиснете парченце лимон вечерта с кората в чаша вода и започнете деня си само с такава напитка. Това също ще увеличи метаболизма ви.

Ние си мислим: Всеки ден на един килограм тегло трябва да се пият по 30 мл вода.

Магазин за Акумулатори

Всъщност: Това е приблизителна формула за изчисление и, разбира се, можете да я следвате, но има и изключения. Ако навън е горещо, най-вероятно ще се нуждаете от повече вода, а освен това всеки от нас има свои индивидуални характеристики и цифрата може да се увеличи почти 1,5 пъти.

Най-точната информация за необходимото количество вода дава само биоимпедансът.

Ако не е възможно да се извърши такова изследване, обърнете внимание на индиректните признаци, които показват липса на течност в тялото: повишено образуване на отоци (особено вечер, често подуване на краката), главоболие, умора, нарушения в работата на червата – особено склонност към запек и др.

  и във Фейсбук

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ