3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

Мощна магнитна буря ни удря като с чук

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Aстрономите съобщават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 6-ти ноември. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G2-G4. Възможни са слаби смущения в комуникационните мрежи и дори прекъсване на Интернета на места в Европа и Азия, а през нощта срещу 7-ми и над САЩ, съобщава Meteo Balkans.




Нека да припомним, че магнитните бури са разделени на пет категории – G1 „слаб“, G2 „среден“, G3 „силен“, G4 „много силен“ и G5 „изключително силен“.

Причината за тази буря е изхвърляната порция плазма от слънчевото петно AR3477, което изригна на 04 ноември. Тогава астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали изригване на Слънцето с голяма интензивност – M4 (R1) в рентгеновия диапазон. Изригването беше придружено от изхвърляне на коронарна маса със скорост от 700-900 км./с.




Интензивността на рентгеновото излъчване от слънчевите изригвания се обозначава с латинските букви A, B, C, M, X, като с X се обозначават най-мощните изригвания.

Въпреки че, експлозията не е от клас X, тя е много по-мощна, отколкото предишни изригвания. Една от причините е, че самото изригване продължи, повече от 40 минути.




Опасността от поредно изригване не е оптимална, тъй като през следващите часове към Земята ще бъдат насочени слънчевите петна AR3340, AR3435,AR3438 и AR3442. Възможно е от тях да бъде изхвърлена нова порция плазма, която може да достигне до планетата и да предизвика геомагнитна буря от клас G3-G4. Според астрономи вероятността от по-силно изригване се повишава до 75-80%.

Проверка по рама

Кога да очакваме геомагнитна буря от изригването?




Основният му поток е насочен към Земята, което ще предизвика силна магнитна буря на 04 ноември 2023 г.

Какво може да ни причини магнитната буря?

Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и на хората със слаб имунитет. Тези, които са чувствителни към явленията, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.




Какво представлява геомагнитната буря?

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км./сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвикат образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

Магазин за Акумулатори

Как да се предпазим?




При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Доста помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но и не прекалявайте с разходките.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух./Zdrave.to




Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ