5.7 C
София
неделя, декември 10, 2023

Може ли човек да умре от безсъние?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Човек, който дълго време не спи, губи не само енергия и способността да мисли трезво, но преди всичко рискува своето здраве. Има, за съжаление и случаи, когато хората просто не могат да заспят заради нарушение в мозъка.
Такова заболяване се нарича фатална семейна инсомния, което завършва със смърт няколко месеца след началото.  

„Сънят е генетична необходима потребност, така както водата, храната или въздуха.
Без вода човек може да преживее седмици, а без сън документираният рекорд е само 11 нощи. Т.е., сънят е по-важен за човека дори и от храната“, обясняват специалисти по хигиена на съня. 

Повярвайте, човек, който твърди, че не е спал вече няколко месеца или години, се заблуждава. Такова нарушение на съня се лекува успешно за разлика от „смъртоносното безсъние“. „Фаталната семейна инсомния е наследствено заболяване, т.е., дължи се на генетична предразположеност.

Причината е, че част от мозъчните белтъчини се превръщат в приори – заразни белтъчини. В резултат на това те се превръщат в нефункционални, а могат да заразят и съседни белтъчини. В крайна сметка, някои мозъчни центрове се увреждат, в т.ч. и центърът на съня“, казват експерти. 
Заболяване се проявява към 30-годишна възраст.  Но не бива да се страхувате, изтъкват специалисти. Случаите на фатална семейна инсомния са само няколко десетки и досега са предимно в Италия. По нашите земни ширини няма описан такъв случай. „Впечатлителните и тревожни хора винаги намират в интернет тази диагноза, допълват специалисти. – Пациентите с депресия си мислят, че въобще не спят и веднага си лепват тази наистина смъртоносна диагноза.

Проверка по рама

Без да дочетат и да са наясно, че няколкото десетки случая са регистрирани предимно в Италия. Но това силно ги деморализира. И тръгват по доктори, оплаквайки се, че скоро може да умрат от безсъние“, пишат лекари. 
Затова, вместо да ровите в интернет и да се шашкате, да си приписвате несъществуващи болести, потърсете експерт.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ