16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Може ли да се ядат домати всеки ден – ето какво разкри лекар

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Доматите са изключително полезни за здравето и задължително трябва да присъства в диетата ни. Те предпазват организма от вредното влияние на градската среда, а също така допринасят за превенцията на рака. Това споделя руският диетолог д-р Евгений Арзамасцев.
„Доматите съдържат много ликопен. Този антиоксидант предпазва клетките от вредното въздействие на факторите на околната среда“, отбеляза експертът.

Ликопенът в доматите е един от агентите, които могат да помогнат за предотвратяване на рак.Те също така съдържат много калий, който е от полза за сърдечно-съдовата система.
Учени разкриха защо доматите са опасни

„Ако балансът на калий и натрий е добър, тогава нивото на налягането на човек ще бъде нормално. Нормалното налягане гарантира нормалното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове“, обяснява д-р Арзамасцев.
Може ли да се ядат домати всеки ден?

„Фибрите в доматите подобряват функцията на червата и помагат за елиминирането на токсините. Те са от полза за профилактика на запек и различни канцерогенни образувания в червата, защото фибрите са един от елементите, осигуряващи естествената детоксикация на тялото ни“, казва диетологът.

Проверка по рама

„По принцип, ако човек много обича доматите, може да ги яде до четири пъти седмично. Може и по-често, но все пак е желателно в диетата да има максимално разнообразие от зеленчуци“, допълва специалистът.
Учени откриха свойство на доматите, за което дори не предполагате

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ