3.9 C
София
сряда, декември 6, 2023

Може ли подуването на корема да е признак за рак?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

По принцип подуването на корема обикновено се приема като неопасно състояние. Понякога обаче се случва така, че вследствие на такова подуване се опитват да разгадаят наличието на тумор в храносмилателната система, обясняват експерти.
Подуването като такова не се оценява като диагностика на рака. Но действително се превръща в един от многото признаци за развитие на онкологични процеси в различни органи.

Може например коремът да се подуе, ако тумор в коремната кухина започне да нараства и да притиска околни органи и системи, в т.ч. и червата. 
Имайте предвид, че подуването на корема е неспецифичен симптом, възникващ по редица причини – образуване на газове, непоносимост към някои продукти, стрес и други.

Затова не се паникьосвайте, ако ви се случи, и не бързайте да си поставяте диагнозата „рак“. Но и не бива да го игнорирате съвсем.
Ако на фона на подут корем възникнат и други симптоми, като загуба на тегло, болки в корема, промяна на апетита и цикличността на изпражненията, задължително се обърнете към специалист.

Проверка по рама

Освен онкологично заболяване това може да говори и за други, не по-малко неприятни състояния. Затова е хубаво навреме да се проведе диагностика и да се пристъпи към лечение.
Защото дори ракът, открит в ранен стадий, дава добри прогнози. Консултирайте се навреме със специалисти, само те могат да определят причината за проблема и да поставят диагноза. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ