България

Мутро, къде са парите? ГЕРБ наля 500 милиона в Северозапада, регионът остава най-бедният в Европа

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За последните две правителства с премиер сикаджията Бойко Борисов са усвоени 500 милиона лева за най-бедния регион в България и Европа – Северозападна България.

Насреща, обаче, няма нищо, тук продължава да властва мизерията. Логичният въпрос „къде са парите” трябва да бъде зададен от прокуратурата, която да провери каква част от този половин милиард е отишла за чекмеджетата на гербопитеците.

Налетите близо половин милиард лева в Северозападна България европейско безвъзмездно финансиране от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ не са дали ефект. Жизнената среда в този регион не се е подобрила и той продължава да е най-бедният не само в България, но и в цяла Европа.

Това става ясно от анализ на Министерството на икономиката за ефективността на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за периода 2014-2020 г., в който Северозападна България бе обявена за приоритетен регион при усвояването на безвъзмездните евросредства.

За последните седем години от ОПИК безвъзмездно финансиране са получили 2914 проекта за общо 2.063 млрд. лв. От тях 930 проекта са от Северозападна България, а точната усвоена сума е 478 млн. лв.

Анализът е установил нарушения в близо 100 проекта от Северозападна Българи и сега получателите на парите трябва да възстановят общо 24 млн. лв.

Проверка по рама

Те са свързани главно с провеждането на обществени поръчки, но са установени и фирми, основно от ИТ сектора, които са измамили, че изпълняват дейността си в тази част на страната, за да получат грантове. Проверките установили, че служителите на тези фирми работят в други населени места.

„Към този момент имаме образувани две досъдебни производства през Европейската прокуратура. Проверките продължават“, съобщи служебният министър на икономиката Даниела Везиева.

„Държавата наистина се опитва да подпомогне бизнеса чрез грантовите схеми и е важно да виждаме ефекта от всеки един лев, който инвестира в бизнеса. Косвените ефекти, които търсихме, приоритизирайки Северозападен регион, всъщност не ги отчитаме – нито се е подобрила жизнената среда в този регион, нито е намаляла вътрешната емиграция.

Затова в следващите мерки, предвидени в плана за възстановяване, управляващият орган заедно с консултанти, ще разработят допълнителни мерки за контрол, които да бъдат опростени и да дават ефект“, коментира Везиева.

Коментари

Коментара

Магазин за Акумулатори
loading…There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Игра на Богове -Възходът на падението магазин за авточасти
Back to top button