България

МВР алармира: Прокурор отказа да разследва депутат от ГЕРБ, газил закона

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

МВР изпрати жалба до Софийската апелативна прокуратура по повод отказа на Софийската градска прокуратура от 28 март т.г. да образува досъдебно производство по случай, свързан с нарушаването на карантина от народен представител.

Става дума за гербопитека Бранимир Балачев, за чието нарушение на закона писа първо Новините Днес.

„Очевидно, Софийската градска прокуратура отказва да изпълни основната си функция – да следи за спазването на законността, като привлече към отговорност лицата, извършили престъпление.

МЪЛНИЯ в Новините Днес: МВР спипа депутат от ГЕРБ, газил карантината! Присъдата е до 5 г. затвор

По този начин се постига резултат, който е несъвместим с принципите на правовата държава – толериране на определени правонарушители и създаване на условия за незачитане на законите от обществото.

Правният мир и общественото мнение изискват въздигане на справедливостта като основен принцип, а в конкретния случай е пренебрегнат“, е позицията на МВР, изразена в жалбата.

Вътрешното ведомство настоява апелативен прокурор да упражни правата, предоставени му от закона и с постановен от него акт да отмени като неправилен и незаконосъобразен отказът на градската прокуратура. Според МВР има достатъчно данни за образуване на досъдебно производство.

Депутатът от ГЕРБ си призна: Явих се в съда като адвокат, докато бях под карантина

По данни на полицията депутатът е нарушил предписанията на РЗИ и по времето, когато е трябвало да бъде в изолация, се е явил като адвокат по дела в Районния съд във Варна.

От МВР допълват, че над 1200 граждани са осъдени, с влезли в сила присъди, за периода 2020-2021 г., именно за нарушаване на предписанието си за задължително домашно лечение на COVID-19, като голяма част от тези присъди са ефективни. 

Образуваните досъдебни производства за подобни нарушения през 2021 г. са 1418 на брой, съгласно официалните данни на МВР за осъществен контрол по спазване на противоепидемичните мерки.

“Фактите навеждат до извода, че Софийската градска прокуратура не прилага законите точно и еднакво спрямо всички граждани на България“, посочват от вътрешното министерство.

Материалът МВР алармира: Прокурор отказа да разследва депутат от ГЕРБ, газил закона е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort