33.8 C
София
петък, юли 19, 2024

На съд! Ръкописна бележка от бившия министър Найден Тодоров подари летище „Русе“ на частна фирма (ДОКУМЕНТ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Бъдещето на летище „Русе“ е на път да се превърне в една от най-обсъжданите теми в града преди местния вот на 29 октомври. То беше подарено за десет години на частно дружество за борба с градушки по бързата процедура без търг и конкурс. Сделката продължава да повдига въпроси. Най-важният от тях е дали компанията-инвеститор получава протекция както от общината, така и от държавата?

Ситуацията към момента изглежда така – частната фирма преследва своите бизнес интереси, докато местната власт упорито убеждава обществеността за светлото и същевременно обвито в гъста мъгла, бъдеще на гражданската авиация в Русе, пише „За истината“.

Ръкописната бележка на министър Найден Тодоров

В последния си работен ден на 5 юни 2023 г. служебният министър на културата Найден Тодоров слага подписа си върху бавения над шест месеца протокол от заседание на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности (СЕСОНКЦ). С решение на съвета сградата на Летище Русе трябва да бъде обявена официално за паметник на културата. Проточилата се процедура започна още през 2021 г. и бе допълнително забавена заради жалба на Община Русе.

“Русенци трябва да кажат дали ще бъде мавзолей или летище”, заяви по този повод кметът Пенчо Милков в отговор на въпроси на общински съветници от “Демократична България”. 

Проверка по рама

Редът е такъв, че всички предложения за обекти, които да бъдат обявени за паметници на културата, се обсъждат и гласуват от специализирания обществен съвет. След това в едномесечен срок министърът на културата трябва да издаде заповед, с която да формализира решението, и така сградите да бъдат защитени от събаряне или други кардинални ремонтни дейности.

Летището в Русе е ярък образец на следвоенния модернизъм в българската архитектура

Специализираният експертен съвет за опазване на недвижими културни ценности се събира в края на декември 2022 г. и единодушно подкрепя идеята Летище Русе да бъде обявено за паметник на културата. Едва през юни следващата година е подписан протокола от министъра, с който решението да бъде формализирано. В него обаче Найден Тодоров пише следната ръкописна бележка непосредствено до подписа си: “Без точка 3, която да бъде допълнително обсъдена във формат представител Русе, министър, зам.-министър, дир. НИНКН”. “Точка 3” се отнася именно за Летище Русе.

Между месеците декември 2022 г. и юни 2023 г. настъпва една съществена промяна – общината подписва договор с фирмата “Еърпорт Русе” за безвъзмездно ползване на русенското летище през следващите 10 години. Пред обществото сделката е представена като опит да се подновят редовните самолетни линии от и до крайдунавския град, но както “За истината” писа, зад сделката прозират частни бизнес интереси. 

Тодоров, който в момента е директор на Софийската филхармония, отказа да отговори с какъв мотив е настоявал за допълнително обсъждане, провело ли се е то, както и оказван ли му е натиск от страна на местната администрация в Русе, или частната компания, стопанисваща в момента летището, за да забави максимално статута на сградата като паметник на културата. До публикуването на този текста становище не беше получено и от Министерството на културата.

От Националния институт за недвижимо културно наследство потвърдиха за “За истината”, че към 11 октомври 2023 г. Летище Русе е без статут за паметник на културата от национално значение.

В писмо на „Докомомо България“ – неправителствена организация, която се занимава с опазване на архитектурата, до Министерството на културата от месец юли т.г. се говори за “непрофесионални и некомпетентни действия” от страна на служебния министър Найден Тодоров.

Магазин за Акумулатори

Оттам призовават ведомството незабавно да отстрани грешката с протокола, за да се запази сградата на аерогарата като значим образец на следвоенния модернизъм в България. От организацията напомнят, че през 2021 г. не друг, а кметът на община Русе Пенчо Милков е изразил одобрение за идеята за сградата на летището да получи статут на паметник на културата.

Големият проблем с Летище Русе е, че договорът между общината и „Еърпорт Русе” не задължава дружеството да осигури редовни пътнически самолетни линии. В него са залегнали изисквания, като изграждане на система за видеонаблюдения, ограда, изработване на устройствен план и др.

Тези стъпки са необходими на самото дружество-инвеститор, за да оперира със своите самолети за борба с градушките. По този повод от Община Русе казаха за “За истината” през март т.г., че в решението на Общинския съвет за отдаване на летището, както и в сключения договор, се споменава, че летището може да се използва единствено като гражданско.

В случай, че то не функционира според уговореното предназначение, общината има правото да прекрати договора.

“15-те задължителни точки надхвърлят действията, които ползвателят е нужно да извърши, за да оперира полети единствено свързани с борба срещу градушки”, казаха от Община Русе в отговор на въпроса как ще бъде защитен интереса на гражданите. От там допълват, че удостоверението за експлоатационна годност, което инвеститорът също трябва да осигури в срок от една година, “ще позволи осъществяване на регулярни граждански полети”.

Досега “Еърпорт Русе” ремонтира сградата на пътническия терминал, изгради 9-километрова ограда и възстанови осветлението на пистата. Тепърва предстои да се види дали и кога от пистата край Русе ще излетят обещаните пътнически самолети Airbus и Boeing, или там ще продължат да кацат само добре познатите частни самолети и такива за борба с градушките.

Материалът На съд! Ръкописна бележка от бившия министър Найден Тодоров подари летище „Русе“ на частна фирма (ДОКУМЕНТ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ