17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

НАГРАДА: Данъчен аферист от ПП стана… зам.-министър

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Мълчаливият Ивайло Шотев, който напусна в сряда парламентарната група на „Продължаваме промяната”, за да стане същия ден зам.-министър на икономиката, въпреки че дължи данъци, дължи кариерния си възход на майка си Гергана. „Уикенд” разкри преди време връзките на госпожата със самия Кирил Петков. Гергана Шотева притежава частното училище „Петър Берон”, в което учат децата на бившия премиер и както ни уверяват запознати по тази линия е открит за голямата политика и младият Ивайло Шотев.
От друга страна, бащата на господина – Валентин Шотев също не е случаен, а е ценен кадър на бившата ДС. Той е последният шеф на районния комитет на комсомола, наречен „Дзержински”. Да поясним, името на чекиста, посветил живота си да преследване и избива противниците на болшевизма, навремето е носела организацията на ДКМС в МВР.

Валентин Шотев, който е завършил милиционерската школа в Симеоново, до 1990 г. работи като ченге от Второ главно управление на Държавна сигурност.
В „Продължаваме промяната”, както вече се разбра, гледат философски и толерантно към фамилната обремененост с бившите комунистически служби. В случая обаче Ивайло Шотев стана зам.-министър на икономиката не само като наследник на ДС-офицер, но и със съмнителен професионален капацитет.

А за капак и фирмите, които е управлявал преди да стане депутат, са в списъка на НАП на данъчните длъжници. Чудесна атестация за управленец – носител на промяната! Такъв профил само в България, а вероятно и в държавите от третия свят, може да се свърже с позицията на зам.-министър на икономиката.
Преди да се появи в Народното събрание, Шотев е бил управител на няколко фирми, които са стигнали до запори и данъчни задължения. Когато става депутат, той ги прехвърля на баща си Валентин Шотев.

Проверка по рама

Според Търговския регистър компанията за  търговия с фармацевтични и дезинфекциращи препарати „Ню кеър фарма” на 4 юни тази година е включена в списъка с длъжници на НАП, понеже дължи 18 024,84 лв. данъци. Тази фирма има и запор от Топлофикация за 31021.44 лева.
Същият запор е наложен и върху охранителната фирма „Но до гард”, която Шотев-син е прехвърлил на Шотев-баща. Освен това, още от април 2021 г. компанията присъства и в списъка на длъжниците на НАП с 368229 лева.

Младият предприемач Ивайло Шотев е представен на страницата на „Продължаваме промяната” като успешен ръководител, стабилизирал фирмите, които управлявал. Точно обратно на това, което четем в Търговския регистър. Напористият връзкар се е образовал в Лондон и Москва.

Баща му преди десетина години стана известен покрай делото „Октопод”. Валентин Шотев е свидетел срещу бившия си съдружник Алексей Петров. В първите години на прехода те  започват общ бизнес. В него се включва и Гергана Шотева. Понеже по професия е учителка, тя мечтае за свое частно училище. То е също общо начинание на Шотеви и на Петров, дори е открито в сграда на метри от ресторанта на бившия агент на ДАНС в квартал „Кръстова вада”.
В един момент обаче Валентин Шотев изважда Петров от съдружието. Оказва се, че бившият агент на ДАНС със закъснение разбира, че е изигран. Разправиите между двамата се финализират в прословутото дело „Октопод”. След години съдебни заседания процесът приключи с пълно фиаско за прокуратурата. Шотеви, които по време на заседанията се кълнат в съда, че много се страхуват от Алексей Петров, в същото време не местят училището си и то продължава да работи буквално врата до врата с офисите му в „Кръстова вада”.

Запознати с  миналото и връзките на фамилия Шотеви разказват пред „Уикенд”, че Валентин Шотев от години е много близък и с Бойко Борисов. Източниците ни дори се учудват защо Ивайло Шотев още преди време не е дефилирал в листите на ГЕРБ. Като депутат от Промяната в пореден вече парламент, новоизлюпеният зам.-министър на икономиката се прояви единствено като упорит мълчаливко. 

Магазин за Акумулатори

Материалът НАГРАДА: Данъчен аферист от ПП стана… зам.-министър е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ