9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Наистина ли не трябва да пиете алкохол, докато сте на антибиотик?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Дали ще е сватба, рожден ден или някакво изискано събиране, на което ще има алкохол, едва ли ще искате всички да се забавляват и да се подават наздравици докато вие просто кимате и се усмихвате. Но както знаем, консумацията на алкохол по време на прием на антибиотици е вредна. Често обаче започваме да се замисляме, че от няколко глътки нищо няма да се промени, нали?

Лекар разкри как е правилно да се пие алкохол – всеки трябва да знае това

Да, ама не. Първо, важно е да не забравяте защо приемате антибиотици: Боледувате и се чувствате ужасно, а с помощта на предписаните лекарства, тялото ви се опитва да се пребори с неприятна бактериална инфекция. И макар че пиенето на алкохол няма да намали ефективността на антибиотиците, той може да влоши много от страничните ефекти, като лек стомашен дискомфорт, диария, гадене и сънливост, които са в следствие на антибиотиците. А това не е съвсем идеално, особено ако сте на партито на момичето (или момчето), което харесвате. Междувременно алкохолът може също така да забави способността на тялото ви да възстанови енергийните си нива, след като тази инфекция вече не съществува.

Защо не може да пиете алкохол, докато приемате лекарства?

Но има и друго! Едновременната консумация на антибиотици и алкохол може да бъде опасна за черния дроб, който обикновено детоксикира отпадните продукти, за да може организмът ви да се освободи от тях безопасно. „Някои антибиотици могат да „стресират“ черния дроб“, споделят експерти. „Това означава токсичност за чернодробните клетки, която може да доведе до смърт на чернодробните клетки или дори да повлияе на цялостната функция на черния дроб, така че той да не работи по начина, по който трябва.“

Никога не правете тези неща, когато пиете антибиотик

Проверка по рама

Знаем какво се чудите: Възможно ли е да сте специален и при вас всичко това да не важи? Макар експерти да казват, че някои антибиотици може да са по-малко проблематични за пиене от други, все пак трябва да оставите алкохола настрана. Най-добре е да избягвате не само алкохола, но и всичко, което може да повлияе на естествената способност на организма да се излекува и да преодолее инфекцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

ЛЕКАР: Това са най-добрите храни за ядене при възпалено гърло

СЪРБЕЖ по гърдите и зърната: Причините и лечението на този често срещан проблем

ЛЕКАР: 6 начина да се отървете от кашлицата за 5 МИНУТИ

Магазин за Акумулатори

Кардиолози споделят коя е храната, която НИКОГА не консумират

Протеините не са само за щангистите. Ето по колко трябва да яде всеки от нас

Изненадващата полза от калция за здравето на сърцето

ВНИМАВАЙТЕ! Не прекалявайте със спрея за нос

5 подправки, които според лекарите могат да подобрят здравето на сърцето

Експерт: Видите ли това на екрана – телефонът ви е хакнат

Трябва ли да започнете да приемате магнезий за сън?

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ