19.6 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Наистина ли обувките с равна подметка са опасни за гръбначния стълб?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Отговаря руският ортопед-травматолог д-р Самуел Тенежан. Правилно подбраната обувка помага да се запази здравето на краката и доброто настроение. Именно краката ни поемат върху себе си цялата маса на тялото, а при ходене, скачане или бягане това натоварване се увеличава няколко пъти. Но дали е вярно, че равната подметка е опасна за гръбнака? 
Сандалите, мокасините и въобще всякакъв вид обувки с тънка подметка и без токче водят до неправилно положение на стъпалата при ходене и провокират деформация.

Ако носите такива обувки често, постепенно могат да се разтегнат сухожилията.

По-леките последствия от това е болка в пръстите на краката, особено в областта на големия пръст. Жените, които постоянно носят обувки без токче, с плоска и мека подметка, постепенно могат да оформят и развият плоскостъпие.
Освен това носенето на обувки със съвсем равна подметка може да доведе до артрит, до патологични процеси в областта на ахилесовото сухожилие, до тромбофлебити, до изкривяване на пръстите, особено ако предната част на всичкото отгоре е и тясна. 

Има и още един проблем – това е натоварването за гръбначния стълб, което се разпределя против физиологичните закони. Вследствие на това прогресира остеохондрозата, а е възможно дори да възникне протрузия и хернии в областта на междупрешленните дискове.  
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ