26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Най-сетне! МВР удари юриста, обиждал разсъблечено и бито на протеста момиче

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Главният юрисконсулт на СДВР, който използва обиди по адрес на момичето, малтретираното от полицаи по време на летните протести през 2020 г., е извършил нарушение. Това е констатирала проверката по Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация, съобщиха пред „Сега“ от пресцентъра на Столичната дирекция на вътрешните работи. До момента обаче все още не е известно какво наказание ще бъде наложено на юрисконсулта Деляна Иванова.

На 8 август стана ясно, че Вътрешното министерство бави въпросната проверка, която започна на 21 юли, въпреки че същата беше обявена за „спешна“. Според юрисконсулта на СДВР Административният съд в София неправилно присъжда неимуществени вреди на Цветелина Цветкова в размер 40 000 лв. заради действията на полицията спрямо нея по време на летния протест преди три години.

„Да ходиш облечена по този начин на нерегламентиран протест и да твърдиш, че не си разсъблечена, е недостойно за един млад човек. Позорно е за един млад човек да се възползва от облеклото си, за да получи парични средства под формата на обезщетение. Мен просто ме е срам подобни лица да са част от младото поколение на България, че и да служат за пример“, пише юрисконсултът Иванова.

Тя претендира, че съдът трябва да разгледа хипотезата на закона, според която, ако увреждането е причинено поради изключителна вина на пострадалия, обезщетение не се дължи. Не е ясно обаче каква е вината на пострадалата. Дали че е облечена провокативно, или че е била на протест, защото нито от двете обстоятелства не дава право на полицаите да извършат доказано незаконен арест, или пък да се гаврят със задържания, бил той и чисто гол.

Проверка по рама

„Да хвърляш пиротехника, павета, бутилки с урина срещу органите на реда и след това да се изкарваш „света вода ненапита и жертва“ само и само да получиш някакви пари, е най-малкото нагло и недостойно поведение“, пише още в жалбата на юрисконсултът.

Материалът Най-сетне! МВР удари юриста, обиждал разсъблечено и бито на протеста момиче е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ