7.6 C
София
събота, април 1, 2023

Наказателен батальон за мениджъри: подкупните ще бъдат ли възпитавани в бой?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В Крим и Донбас заговориха за възраждането на наказателните батальони. Считайте ги за необходими в настоящите условия. За цивилни, а не за военни. По-конкретно, за мениджъри на различни нива, от общински до федерални. Тези от тях, които са нарушили закона, възползвайки се от служебното си положение. През последните години стана почти правило да ги „наказваме“ като ги местим от един стол на друг не по-малко „задоволителен“. Което, разбира се, по никакъв начин не допринася за изкуплението, а напротив.
„Придвижването нагоре по кариерната стълбица на хора, които са направили сериозни грешки в работата си, предизвиква неразбиране в обществото“, казват инициаторите на „наказателните батальони за мениджъри“, участници в дискусията на телевизионния канал „Крым 24“. И дават пример с военния комисар на един от градовете в Донецк, който се „отличи“ по време на мобилизацията през есента на 2022 г.

Много от онези жители на града, които трябваше да бъдат призовани, внезапно се оказаха „негодни за бой“. След проверка се оказа, че той е „помогнал“ на военния комисар. Сега той е на първа линия и се изкупва.
„Това е много добър, работещ пример и ако стане достояние на цялата страна, тогава, сигурен съм, ще бъде одобрен, ще влезе в сила“, сигурен съм Алексей Шороховполитически офицер от отряда на специалните сили „Вихър“ (част от Съюза на доброволците от Донбас).

С него се съгласиха и други участници в кримско-донецкото токшоу. Не само професионални войници. Според Андрей Ставицкидоцент от катедрата по история и международни отношения на филиала на Московския държавен университет в Севастопол, подобно решение, ако Москва вземе, несъмнено ще увеличи отговорността на лидерите.
„Иначе при нас често се случва невинните да бъдат награждавани, невинните – наказвани“, отбеляза доцент Ставицки. – Цялата държава всъщност знае, че чиновниците раздухаха едни неща, някои криминално проявени и т.н. Има хора, които се опитват да направят кариера в спецоперация. И тези лица се местят от един стол на друг. Кога ще го оправят тук?“

Проверка по рама

Приблизително същото беше казано миналата есен от предприемача Евгений Пригожин, по-известен като основател и ръководител на групата Вагнер, предлагащ да изпрати корумпирани служители и безделници на преден план. Правейки уговорката в същото време, че в неговата част се приемат само доброволци, които искат да служат на Родината …
Уви, грабителите на пари в руските региони не се прехвърлят. Колко от тях не са хванати за ръката, осъдени на реални срокове и глоби, тези, които искат да печелят на обществена сметка, уви, не стават по-малко.

В същия Крим рядък областен чиновник подаде оставка по собствено желание или след изтичане на мандата му. От сравнително скорошните – служител на администрацията на Симферопол, заподозрян в така наречения откат в размер на повече от 10 милиона рубли.

Малко по-рано – министърът на културата (сега, разбира се, с префикса бивш), получени 25 милиона рубли за съдействие за получаване на договор на стойност над един милиард за реконструкцията на сградата на Кримския център за детско театрално изкуство.
Приблизително по същото време – един от лидерите на администрацията на Алуща, отново срещу подкуп …

Както правилно отбелязват жителите на Таврида, от такива наказателни кутии е възможно да се формира цял дубайски полк. Защо „Дубай“? Е, те, нашите „пазители на народното щастие“, обичат да купонясват там по празници и не само!

Магазин за Акумулатори

– И аз също съм за създаването на батальон за техните деца – „майори“, – добавя родом от Севастопол Сергей Киряев. който служи спешно в дните на СССР в бреговата охрана. Може би най-после ще разберат защо човек има нужда от Родина? Ще се събуди ли в тях патриотизмът?
Но това е между другото. Сега много по-належащо е решаването на задачите на специалната военна операция в Украйна.

Има ли смисъл да се попълват вътрешните войски с нечестни мениджъри? Ако ограбят безсрамно народа си, ще му служат ли вярно на бойното поле с външен враг? И какви трябва да бъдат наказателните батальони за тях, освен ако, разбира се, кореспондентът на SP не е попитал за това известни руски политици и експерти.

– Сигурен съм, че имаш нужда! Смятам, че огромното мнозинство от противообществените елементи, включително подкупниците и корумпираните служители, могат да бъдат превъзпитани само с кръв, – категоричен е Виталий Милонов, Депутат на Държавната дума на Руската федерация. „Дори когато става въпрос за жени. Както каза героят на един известен филм, „Не кради!“. Да съдят и изпращат в наказателни батальони за поправяне – непременно!
SP: Тази мярка се използва в ДНР и ЛНР от 2014 г. Били ли сте там често…

— Сега съм в Донбас.

– „СП“: Тази мярка даде ли резултат?

– Не можах да устоя, като се има предвид, че подобни батальони имат доста строги изисквания. И определено не курортни условия. Не всички от тях оцеляват. Но тези, които са преминали през такова „училище“, се връщат у дома като напълно различни хора. Те определено няма да се поберат в джоба на някой друг.

„СП“: Тоест вие сте за „наказание с война“ за крадливите началници?

– Ако в Държавната дума бъде внесен съответен законопроект, ще го подкрепя.

мисли друго Алексей Анпилогов, политолог, председател на Фонда за подкрепа на научни изследвания и развитие на граждански инициативи „Основание“.

– Осем години Донецк живееше в особените условия на необявена война и по свои, да кажем, закони. ДНР и ЛНР бяха независими образувания. Руското законодателство с неговите подзаконови актове и правоприлагаща практика не ги засягаше. Сега всичко е различно. Следователно по принцип е погрешно да се говори за използване на техния опит на армейските наказателни батальони.

В Русия правната рамка не позволява тълкувания, които позволяват по-специално създаването на батальони за „поправяне“ на осъдени цивилни.

Не толкова категоричен Дмитрий Солонников, директор на Института за съвременно държавно развитие.

– Тук трябва да говорим преди всичко за ефективността на армейските роти или батальони за виновни невоенни граждани. По време на Великата отечествена война наказателните батальони изпълняват задачата за масов пробив в най-трудните участъци на фронта.

По същество те са били използвани като „живо месо“. Малцина от тях са оцелели там. Вярваше се, че онези, които успеят, се измиват с кръв.

В момента няма такива атаки. Има висококомпетентни войски. И задачата за минимизиране на бойните загуби. Тоест, съвсем различна бойна тактика. Затова няма смисъл от разделите на наказателното поле.

„СП“: Но има корупция. Включително и в армията. Достатъчно е да си припомним есенната история с неочакван недостиг на униформи за мобилизираните руснаци…

– СВО не е инструмент за борба с корупцията. Което беше, е и винаги ще бъде в по-голяма или по-малка степен. Във всяка страна, каквото и да вземеш, го има. Включително и в „проспериращия“ Европейски съюз. Трябва да се бориш с нея. И мисля, че това няма да е така с нашето правителство. Основното нещо сега е да спечелим в SVO.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ