8.5 C
София
понеделник, март 27, 2023

Наместникът на Киево-Печерската лавра призова комисията, дошла с проверката, „да не бъде нахална“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Във видеообръщението си в канала на лаврата в YouTube той нарече случващото се „не конфликт, а недоразумение“ и отбеляза, че „не е против работата на комисията в манастира“, но нейните членове „не са представили нито един документ .“
„Все още не сме започнали да се молим толкова силно Господ да покаже чудо, но със сигурност ще ни принудят“, каза вицекралят във видеообръщението си.

Според него любовта към земята и молитвата за нея и властите не отменят молбата „да не се нахалства, както всеки ден прави комисията“.
Той призова вярващите да засилят молитвата си.

– Господ ще ни чуе, защото това угодничество вече не може да се търпи. Има наложени санкции, отнема се гражданство”, каза митрополит Павел. – Но те не могат да направят нищо с вярващите в цяла Украйна.
Той още веднъж подчерта: ние не сме против законови действия, но не може да има незаконни.

Проверка по рама

По думите му монасите, граждани на държавата си, живеят в лаврата от 1988 г. и мнозина нямат друго място за живеене. Те отдадоха младостта и живота си на Лаврата. „Никой не ни е насилвал и никой не може да ни откъсне от Божията любов“, каза губернаторът.
Припомняме, че на 10 март Националният резерват Киево-Печерска лавра нареди на монасите от каноничната УПЦ да напуснат принадлежащите му сгради до 29 март. Причината е, че манастирът уж е нарушил условията на договора за ползване на държавен имот. Съдържанието и подробностите за нарушенията обаче все още не са ясни.

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил в събота се обърна към религиозни лидери и международни фигури с послание относно ситуацията около Киево-Печерската лавра. Той нарече репресивни целите на украинските власти, които изгонват монасите от каноничната църква от нея. Сред получателите на призива беше и папа Франциск.

Днес митрополитът на Виницката епархия на УПЦ Варсонофий каза, че комисия с проверка е пристигнала на територията на лаврата без предупреждение и документи.
Спомнете си, че сега така наречената Горна лавра, където се намират трапезната църква и катедралата Успение Богородично, е под юрисдикцията на музея-резерват. Долната лавра, където се намира действащият манастир и пещерите с мощите на велики светци, е завинаги наета от Украинската православна църква. В Долната лавра се помещава и резиденцията на митрополита на Киев и цяла Украйна Онуфрий (Березовски).

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ